Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijska Arabija odgađa obnovu ugovora za isporuku nafte Pakistanu

Premijer Pakistana Imran Khan u posjeti Rijadu. 23. oktobar. 2018 godine

Najveći svjetski proizvođač i izvoznik nafte Saudijska Arabija trebala je obnoviti sporazum s Pakistanom, koji omogućava isporuke nafte na odgođeno plaćanje, nakon što je taj ugovor istekao dva mjeseca unazad.

Sporazum između Pakistana i Saudijske Arabije o isporuci nafte, u vrijednosti 3,2 milijarde dolara, uz odloženo godišnje plaćanje, istekao je prije dva mjeseca, a odluka o njegovom obnavljanju ovisi o Rijadu, objavio je vodeći pakistanski mediji The Express Tribune. Međutim Rijad po svim izgledima neće produžiti Pakistanu ovaj ugovor.

Pakistan je već prijevremeno platio saudijski zajam od milijardu dolara, četiri mjeseca prije roka otplate. Pakistan bi također mogao platiti dvije milijarde dolara preostalog saudijskog zajma u gotovini, uz najavljenu kinesku ekonomsku pomoć Pakistanu od milijardu dolara.

Glasnogovornik pakistanskog ministarstva nafte rekao je da se čeka odgovor vlade Saudijske Arabije na zahtjev Pakistana, za daljnjim produživanjem ugovora, u skladu s odredbama sporazuma.

Međutim, u međuvremenu pojedini pakistanski mediji objavili su kako je Azerbejdžan spreman ponuditi Pakistanu isporuke nafte, uz odgodu plaćanja. Prema informacijama iz medija, visoki azerbejdžanski zvaničnici su već stigli u Pakistan, kako bi pokušali dogovoriti buduću saradnju.

Pakistan se našao u teškoj situaciji kada je s jedne strane njegov program finansiranja od MMF-a tehnički obustavljen na pet mjeseci, a s druge strane, otplata zajma vjerojatno će izvršiti značajan pritisak na službene rezerve državne banke.

Saudijski motiv za ucjene nad Pakistanom bio je poziv pakistanskog ministra diplomatije da Saudijska Arabija sazove sastanak OIC-a. Ukoliko to Saudijska Arabija ne učini, najavljeno je kako će Pakistan samostalno sazvati sastanak islamskih država i zatražiti podršku za problem Kašmira.

“Ako ne možete sazvati sastanak, tada ću biti primoran tražiti od premijera Imrana Khana da sazove sastanak islamskih zemalja koje su spremne stajati s nama po pitanju Kašmira,” izjavio je pakistanski ministar Shah Mehmood Qureshi.

Ministar vanjskih poslova Pakistana dao je ove izjave uprkos riziku da se naruše odnosi sa Saudijskom Arabijom, govoreći kako “Pakistan ne može više šutjeti o patnjama kašmirskog naroda.”

Islamska Organizacija za saradnju (OIC) kao najveći blok islamskih država u svijetu, više puta je odbila zahtjev Islamabada za održavanje sastanka o Kašmiru.

Međutim, Pakistan sumnja kako Saudijska Arabija zbog određenih interesa sa Indijom sabotira pakistanske napore da se pitanje Kašmira stavi na dnevni red OIC-a.

Pojedini indijski mediji pišu o tome kako je nedostatak podrške OIC-a za pitanje Kašmira, motivisano bliskosti Pakistana sa Turskom, koja kako oni kažu želi preuzeti liderstvo u islamskom svijetu od Saudijske Arabije.

Pakistan je blizak saveznik Saudijske Arabije koji je u prošlosti slao veliku vojnu pomoć kraljevstvu. Za vrijeme sukoba između Irana i Iraka, Pakistan je Saudijskoj Arabiji poslao desetine hiljada vojnika, u slučaju da bude napadnuta.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021