Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijska Arabija će nastaviti vojne operacije u Jemenu uprkos neslaganju SAD-a

Zamjenik ministra odbrane Saudijske Arabije princ Khalid bin Salman (Fotografija: JAMES LAWLER DUGGAN)

Najava dolazi nakon američke odluke da obustave podršku i pomoć Saudijskoj vojnoj intervenciji u Jemenu

Zamjenik ministra odbrane Saudijske Arabije princ Khalid bin Salman rekao je u petak da će Kraljevina nastaviti svoju političku i vojnu podršku Jemenskoj vladi, koja se suočava sa pobunjeničkom grupom Hutija koje podržava Iran.

Ranije u četvrtak, američki predsjednik Joe Biden donio je odluku o ukidanju američke podrške vojnoj kampanji kraljevine u Jemenu.

“Radujemo se što ćemo nastaviti raditi s našim Američkim partnerima na ublažavanju humanitarne situacije i pronalaženju rješenja za Jemensku krizu,” izjavio je princ Bin Salman.

Također je potvrdio posvećenost Kraljevine podršci diplomatskim naporima da se postigne sveobuhvatno rješenje u Jemenu na osnovu zaljevske inicijative, rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2216 i rezultata Jemenskog nacionalnog dijaloga.

“Ovaj rat mora završiti. I da bismo podvukli našu predanost, ukidamo svu američku podršku ofanzivnim operacijama u ratu u Jemenu, uključujući i relevantnu prodaju oružja,” izjavio je američki predsjednik u svom prvom vanjskopolitičkom govoru u četvrtak.

U međuvremenu, Biden je starijeg diplomatu Timothyja Lenderkinga imenovao kao prvog američkog izaslanika za Jemen.

Od formiranja Arapske koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu 2015. godine, Sjedinjene Države su pomagale Arapsku koaliciju pružajući im vojnu, obavještajnu i logističku podršku.

Prema informacijama Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja, u sukobu u Jemenu do sada je stradalo 233.000 ljudi.

Povezano: Biden ukida američku podršku Saudijskoj Arabiji za rat u Jemenu

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021