Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

SAD: U interesu SAD-a i NATO-a je da Tursku zadrže kao bliskog saveznika

Američki državni sekretar Antony Blinken na sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a (Fotografija: Twitter)

Turska je zemlja za koju “vjerujem da imamo snažan interes da i dalje bude vezana za NATO”, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu

Turska je “snažan i cijenjen saveznik”, rekao je u utorak najviši američki diplomata, tvrdeći da je u interesu NATO-a da Turska ostane u bloku.

“Nije tajna da imamo razlike s Turskom, uključujući i S-400 kao i određene aktivnosti koje je poduzela, uključujući Istočni Mediteran.”

„Također nije tajna da je Turska dugogodišnji i cijenjeni saveznik i ona za koju vjerujem da imamo snažan interes da ostane unutar NATO-a. I vjerujem da je to i u interesu Turske “, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u Briselu.

Njegova izjava uslijedila je u obraćanju generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

Blinken je također rekao da je NATO pokazao svoju efikasnost u rješavanju nekih neslaganja, posebno u Istočnom Mediteranu, služeći kao sredstvo za smirivanja tenzija, deeskalaciju i pronalaženje puta za naprijed.

Nazvavši to “pozitivnim korakom”, američki zvaničnik rekao je da se rad na tome mora nastaviti.

Ruski S-400

Stoltenberg je sa svoje strane rekao da postoje neslaganja i zabrinutosti u vezi s odlukom Turske da kupi ruski PZO sistem S-400 i oko situacije u Istočnom Mediteranu, što je direktno rekao zvaničnicima u Ankari.

„Istovremeno, čvrsto vjerujem da NATO mora biti platforma na kojoj saveznici također sjedaju zajedno za isti sto kada postoje razlike. A onda se tim bavimo, zatim razgovaramo o njima, i upravo to pokušavamo učiniti “, izjavio je Stoltenberg.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Stoltenberg je rekao da bi NATO mogao uspostaviti mehanizam za rješavanje sukoba između Turske i Grčke kako bi smanjio rizik od incidenata i nesreća u Istočnom Mediteranu, a mornaričko prisustvo NATO-a u Egejskom moru povezalo je Tursku, Grčku i EU.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021