Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

SAD razmatraju slanje projektila u Ukrajinu dok Rusija na granici gomila 100.000 vojnika

Raketni sistemi protuzračne odbrane Patriot tokom vojne vježbe u Rumuniji, 4. novembra 2016. godine (Slika: Američko ministarstvo odbrane / Sgt. Brian Kimball)

Joe Biden je pod pritiskom da djeluje nakon što su zvaničnici u Kijevu zatražili pomoć Sjedinjenih Država u odbijanju ruske agresije

Sjedinjene Države razmatraju slanje projektila i drugog oružja u Ukrajinu, usred nagomilavanja više od 100.000 ruskih vojnika duž njene istočne granice i straha od predstojeće invazije.

Administracija Bidena raspravljala je o isporukama vojne pomoći, koje bi mogle uključivati protutenkovske, protubrodske i protuzračne sisteme prema pisanju Wall Street Journala.

Ukrajinski snajperista testira novu lokalno proizvedenu dalekometnu snajpersku pušku Aligator (Fotografija: Twitter/Ukrajinsko ministarstvo odbrane)

Zvaničnici u Kijevu zatražili su pomoć nakon sve agresivnijih poteza Rusije, koji uključuju najveće gomilanje trupa u regiji u posljednjoj deceniji, istovremeno zadirući u evropski zračni prostor i ograničavajući kretanje stranih brodova u tom području.

„Ova gomilanja dostigla su tačku gdje mogu pružiti osnovu za ograničeni vojnu invaziju,” izjavio je pred Kongresom prošle sedmice direktor Centralne obavještajne agencije William Burns.

“To je nešto što ne samo Sjedinjene Države, već i naši saveznici moraju shvatiti vrlo ozbiljno.”

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je u utorak ruskog lidera Vladimira Putina na susret u ratom zahvaćenoj istočnoj Ukrajini, ističući da su u igri milioni života zbog posljednjih borbi u separatističkom sukobu.

Ponuda za razgovore uslijedila je nakon eskalacije sukoba između ukrajinske vojske i proruskih separatista koji kontroliraju dvije regije na istoku Ukrajine, što je izazvalo zabrinutost zbog velike eskalacije u dugogodišnjem ratu.

Ukrajinski predsjednik, koji je izabran 2019. godine uz obećanje da će okončati sukobe, optužio je Rusiju za sudjelovanje u mirovnim pregovorima istovremeno dok gomila trupe na ukrajinskoj granici.

“Značajan broj ruskih trupa koncentriran je u blizini naše granice”, rekao je Zelenski.

“Rusija zvanično naziva ovo vojnom vježbom. Nezvanično, cijeli svijet to naziva ucjenom.”

Predsjednik Biden je pod pritiskom da djeluje, ali ne želi isprovocirati Rusiju, te je odustao od planova za slanje dva razarača mornarice u Crno more ranije ovog mjeseca.

Tenzije između SAD-a i Rusije i dalje su visoke.

U utorak je američki ambasador John Sullivan opozvan iz Moskve nakon što je ruska vlada zatražila da napusti zemlju.

Prošlog mjeseca Rusija je opozvala svog ambasadora iz Vašingtona Anatolija Antonova, nakon što je predsjednik Biden ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao „ubicom“.

Biden nije odobrio nijedan novi zahtjev za pomoć, dok su razmatranja slanja pomoći još uvijek u ranoj fazi, izvijestio je Politico.

Umjesto toga, Biden bi mogao odabrati da nametne još oštrije ekonomske sankcije protiv Rusije.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021