Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

SAD privremeno obustavljaju napade dronovima izvan ratnih zona

MQ-9 Reaper tokom vježbe Sjeverni udar (Foto: Američko ratno zrakoplovstvo)

Pentagon je objavio da bilo koji zračni udar bespilotnim letjelicama, izuzev u ratnim zonama Sirije, Iraka i Afganistana, mora biti odobren od strane Bijele kuće

Američki predsjednik Joe Biden privremeno je obustavio napade bespilotnim letjelicama izvan ratnih zona u kojima djeluju američke snage, suprotno Trumpovoj administraciji koja je američkoj vojsci i CIA dala veća ovlaštenja u zemljama poput Somalije i Jemena.

Bilo koji napad dronom planiran na militantne skupine izvan Afganistana, Sirije ili Iraka morat će odobriti Bijela kuća, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Opisao je tu mjeru kao “privremene smjernice” koje su izdate “kako bi se osiguralo da predsjednik ima puni uvid o predloženim značajnim akcijama”.

“Nije zamišljeno da bude trajno i ne znači prekid” udara, rekao je na konferenciji za novinare.

“Jasno smo fokusirani na neprestanu prijetnju nasilnih ekstremističkih organizacija. I očito ćemo i dalje biti predani saradnji s međunarodnim partnerima na suzbijanju tih prijetnji,” dodao je Kirby.

Za vrijeme svog mandata, Donald Trump povukao je niz ograničenja na upotrebu bespilotnih letjelica, uključujući pravilo koje je zahtijevalo od američkih obavještajnih službenika da prijave koliko je civila ubijeno u napadu dronova izvan ratne zone.

Udari dronova su se nakon toga brzo umnožili, postajući jedini oblik operacija u zemljama u kojima je samo nekolicina američkih specijalnih snaga raspoređena kao podrška lokalnim vladama, poput Somalije, gdje se SAD bori protiv skupine al-Shabab, ili u Libiji, gdje su ciljali teroriste ISIL-a.

Grupe za ljudska prava kritizirale su u to vrijeme taj potez, rekavši da bi nedostatak transparentnosti mogao “dovesti do povećanja broja nezakonitih ubistava i civilnih žrtava”.

U januaru su 34 rođaka stradalih Jemenca, za koja se tvrdi da su ubijeni u američkim operacijama, uključujući šest udara bespilotnim letjelicama, podnijeli peticiju međunarodnom tijelu za ljudska prava tražeći da se ispita legalnost ovakvih napada.

Preispitivanje vojne politike zračnih udara

Broj američkih zračnih udara, uključujući udare dronovima, izvedenih u Somaliji, više je nego udvostručen u prvoj godini Trumpovog mandata 2017. godine, prema informacijama Biroa za istraživačko novinarstvo.

U Jemenu se broj američkih udara te godine više nego utrostručio.

New York Times je izvijestio o novim smjernicama prošle sedmice, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Times je objavio da je administrativna revizija politike zračnih udara bespilotnim letjelicama još uvijek u ranoj fazi, a zvaničnici trenutno prikupljaju podatke, poput službenih procjena civilnih žrtava u zračnim udarima koje je sprovela CIA i američka vojska izvan ratnih zona, za vrijeme Trumpovog mandata.

Također je rečeno da Bijela kuća procjenjuje da li će obnoviti odredbu kojom se od vlade zahtijeva da otkrije koliko je civila ubijeno u zračnim udarima svake godine, na što se pozivao bivši predsjednik Barak Obama 2016. godine.

CIA ne objavljuje podatke o svojim napadima, dok američka vojska to čini.

Tijekom saslušanja u januaru, direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je da će se zalagati za novi poredak koji će izvještavati “o udarima i civilnim žrtvama koje su prouzrokovale sve američke vladine agencije”.

Biden je također signalizirao spremnost za ukidanje mjera odobrenja za upotrebu vojne sile (AUMF) koje je Kongres usvojio nakon napada 11. septembra, što je omogućilo Bijeloj kući da odobri vojne udare bez odobrenja Kongresa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021