Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

SAD prijeti sankcijama UAE zbog podrške koju pružaju Asadovom režimu

Muhamed Bin Zajed, prijestolonasljednik Abu Dabija

SAD su zaprijetile Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) nametanjem sankcija na osnovu novog zakona “Cezar”, čija su meta sirijski režim i njegovi saveznici.

Washington je naglasio da se protivi mjerama koje su UAE poduzele da se približe sirijskom režimu, ističući da američke sankcije protiv režima sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada mogu ciljati i na same Emirate.

Tokom konferencije za medije o primjeni Cezar zakona za zaštitu civila u Siriji, specijalni predstavnik SAD-a za Siriju James Jeffrey je izjavio: “UAE zna da mi apsolutno odbijamo da zemlje preduzimaju takve korake. Jasno smo naglasili kako smatramo da je to loša ideja “, izjavio je Jeffrey komentarišući ponovno otvaranje ambasade UAE u Damasku, i nedavnoj posjeti emiratske delegacije Siriji.

Jeffrey smatra da takve mjere neće doprinijeti provođenju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a br. 2254 i neće dovesti do završetka sukoba, koji duboko zabrinjava cijelu regiju.

“Svako ko se bavi ekonomskim aktivnostima, bilo da su u UAE ili u drugim zemljama, a ove aktivnosti su u suprotnosti sa standardima zakona o sankcijama, može biti na meti ovih sankcija”, dodao je Jeffrey.

SAD su nedavno uvele sankcije za 39 ljudi i entiteta, uključujući Asada i njegovu suprugu Asmu, u nastojanju da liše sirijski režim izvora finansiranja, i primoraju ga da se vrati pregovorima pod vodstvom UN-a.

U izjavi kojom je objasnio ciljeve sankcija nametnutih Cezarovim zakonom, američki državni sekretar Mike Pompeo potvrdio je da se očekuje da će “mnogo više” sankcija biti uvedeno Asadovom režimu u narednim sedmicama i mjesecima.

Krajem 2018. UAE su ponovo otvorile svoju ambasadu u Damasku, nakon restauracije ambasade koja je skoro šest godina bila zatvorena, dok su UAE bile jedan od najistaknutijih kritičara Asadovog režima na međunarodnoj sceni.

Tijekom godina, UAE je primala biznismene povezane sa Asadovim režimom, koji su možda bili na meti američkih sankcija, posebno jer se sirijski režim oslanja na takve ljude koji upravljaju vlastitim sredstvima u inozemstvu.

U aprilu ove godine je otkriveno da su UAE poklonile milijardu dolara vrijednosti u finansijama, vojnoj opremi i obuci Asadovom režimu, pod uvjetom da se nastavi ofanziva u Idlibu protiv turske vojske, koja je već izazvala humanitarnu katastrofu za milione Sirijaca.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021