Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

SAD povlače protivraketnu odbranu iz Saudijske Arabije, Arapi u sve većem strahu od Irana

Baterija američkog protivraketnog sistema Patriot (FOTO: Sgt. Michelle Larche)

Američka vojska već drugi put ove godine izvodi masovno povlačenje svoje vojne opreme iz Saudijske Arabije, što su uglavnom odvija daleko od očiju medija.


Sjedinjene Američke Države povukle su svoj najnapredniji sistem protivraketne odbrane Thaad i baterije sistema Patriot iz Saudijske Arabije u posljednjih nekoliko sedmica, unatoč stalnoj prijetnji zračnim napadima koje su jemenski pobunjenici Huti pokrenuli iz susjednog Jemena, pokazuju satelitski snimci.

Preraspoređivanje odbrane iz zračne baze Princ Sultan izvan Rijada došlo je u trenutku kada su američki saveznici u Zaljevu nervozno posmatrali haotično povlačenje američkih trupa iz Afganistana, uključujući i njihovu evakuaciju u zadnji čas s opkoljenog međunarodnog aerodroma u Kabulu.

Raspored američkih vojnih baza i trupa na Bliskom istoku 4. Januar. 2020 godine (Izvor: Statista)

Dok desetine hiljada američkih trupa ostaju raspoređene širom Arapskog poluotoka kao protuteža Iranu, arapske zaljevske zemlje zabrinute su za buduće planove SAD-a, jer njihova vojska uočava rastuću prijetnju u Aziji koja zahtijeva snažniju protivraketnu odbranu. Tenzije na Bliskom istoku su i dalje visoke jer se čini da su pregovori u Beču zaustavljeni oko iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, što povećava opasnost od budućih sukoba u regiji.

„Percepcije su važne bez obzira jesu li ukorijenjene u hladnoj, hladnoj stvarnosti. Percepcija je vrlo jasna da SAD nisu toliko privržene Zaljevu kao što su to nekad bile u stavovima mnogih ljudi u organima koji donose odluke u regiji “, rekao je Kristian Ulrichsen, istraživač pri James A. Baker-u III institutu za javnu politiku na Univerzitetu Rice.

“Sa saudijskog gledišta, oni sada vide Obamu, Trumpa i Bajdena – kao tri uzastopna predsjednika – kako donose odluke koje u određenoj mjeri znače napuštanje.”

Zračna baza Prince Sultan, oko 115 kilometara jugozapadno od Rijada, primila je nekoliko hiljada američkih vojnika od raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama iz 2019. godine na glavna postrojenja za proizvodnju nafte u kraljevstvu.

Čini se da je taj napad, iako su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, umjesto njih izveo Iran, prema stručnjacima i fizičkim ostacima koji su tamo pronađeni. Teheran je porekao odgovornost za napad, iako je u vježbi u januaru uočeno da su iranske paravojne snage koristile slične bespilotne letjelice.

Satelitski snimak koji je krajem augusta objavio Associated Press (AP) pokazao je da su neki američki sistemi protuzračne odbrane povučeni iz Saudijske Arabije, iz područja na kojima su bili prethodno raspoređeni. Satelitska fotografija visoke rezolucije, koju je objavio Planet Lab u petak, pokazuje da su lokacije Patriot baterija na određenim mjestima prazne, bez vidljivih aktivnosti.

O ponovnom preraspoređivanju sistema govorilo se mjesecima, dijelom zbog želje da se suoče s onim što američki zvaničnici vide kao prijeteći “sukob velikih sila” s Kinom i Rusijom.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby priznao je “preraspoređivanje određenih sredstava protuzračne odbrane” nakon što je dobio pitanja od novinara AP-a. Rekao je da su SAD zadržale “široku i duboku” predanost svojim saveznicima na Bliskom istoku.

U saopćenju, saudijsko ministarstvo odbrane opisalo je odnos kraljevstva sa SAD-om kao “snažan, dugogodišnji i historijski”, čak i priznajući povlačenje američkih sistema protivraketne odbrane. Također je navelo da je saudijska vojska “sposobna braniti svoju zemlju, more i zračni prostor i zaštititi svoje ljude”.

“Ponovno premještanje nekih odbrambenih sposobnosti prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država iz regiona provodi se kroz zajedničko razumijevanje i usklađivanje odbrambenih strategija kao atributa operativnog raspoređivanja i dispozicije”, navodi se u saopćenju.

Uprkos tim uvjeravanjima, saudijski princ Turki al-Faisal, bivši šef obavještajne službe kraljevstva čije javne istupe često prate mišljenja unutar njegove vladajuće porodice Saud, povezao je preraspoređivanje protivraketnih sistema Patriot izravno s američkim odnosom s Rijadom.

Napredni američki protivbalistički sistem koji služi za odbranu od balističkih projektila “Terminal High Altitude Area Defense”, poznatiji kao THAAD (FOTO: Courtesy photo)

“Mislim da nas trebaju uvjeriti u američku predanost”, izjavio je princ za CNBC u intervjuu emitiranom ove sedmice. “To bi trebalo izgledati kao, na primjer, ne povlačiti rakete Patriot iz Saudijske Arabije u vrijeme kada je Saudijska Arabija žrtva raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama – ne samo iz Jemena, već iz Irana.”

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, koji je posljednjih dana bio u obilasku Srednjeg istoka, trebao je otići u posjetu Saudijskoj Arabiji, ali je putovanje otkazano zbog, kako su to naveli američki zvaničnici, problema s planiranjem. Saudijska Arabija odbila je raspravljati o tome zašto se Austinovo putovanje nije dogodilo nakon povlačenja sistema protivraketne odbrane.

Saudijska Arabija održava vlastite raketne baterije Patriot i obično ispaljuje dvije rakete na dolazeći cilj, iako je to postala vrlo neisplativa praksa, jer svaka Patriot raketa košta više oko 3 miliona dolara. Kraljevstvo također tvrdi da presreće gotovo sve rakete i bespilotne letjelice lansirane prema kraljevstvu, što je nevjerovatno visoka stopa uspjeha koju su prethodno doveli u pitanje vojni stručnjaci.

Iako se Grčka u aprilu složila da posudi Saudijskoj Arabiji svoju raketnu bateriju Patriota, vrijeme povlačenja SAD-a dolazi usred veće neizvjesnosti u pogledu američkog stava u regiji. Saudijska Arabija i druge zaljevske arapske zemlje obnovile su diplomatiju s Iranom, kao pokušaj da izglade odnose iako nije izvjesno da će do toga doći.

“Mislim da smo u Bajdenovim izjavama o Afganistanu vidjeli način na koji je rekao da će očito staviti američke interese na prvo mjesto i očito da je to razočaranje za partnere i saveznike širom svijeta koji su se možda nadali nečemu drugačijem nakon Trumpa,” dodao je Kristian Ulrichsen.

“Zvuči prilično slično pristupu” America First “, samo na neki drugi način,” smatra Ulrichsen, alaudirajući na politiku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021