Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

SAD nude ‘alternative’ za ukidanje sankcija protiv Turske oko nabavke S-400

Protivraketni sistem S-400 (Foto: Vitaly V. Kuzmin)

Ankara tvrdi da SAD ne nude ništa novo što do sada nije ponuđeno, iako vrata za pregovore još uvijek ostaju otvorena, do zvaničnog susreta u junu na samitu NATO-a, između predsjednika Bajdena i turskog predsjednika Erdogana


SAD su Turskoj predstavile “alternative” kako bi ukinule sankcije nametnute toj zemlji zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400, izjavio je u petak visoki američki zvaničnik.

“Turskoj smo ponudili alternative, oni tačno znaju što trebaju učiniti ako se žele izvući ispod ovih sankcija”, izjavila je zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman u intervjuu za CNN Turk.

“Nadam se da ćemo naći put za naprijed.”

Izjava zamjenice Sherman uslijedila je za vrijeme diplomatske posjete Ankari ove sedmice, što je prva takva posjeta od dolaska Bajdenove administracije u Bijelu kuću.

Vašington je nametnuo sankcije turskim zvaničnicima u decembru 2020. godine, prema američkom zakonu koji zabranjuje nabavke vojne opreme iz Rusije. Turska je takođe isključena iz programa F-35 od strane Pentagona 2019. godine, pod izgovorom zabrinutosti oko mogućeg curenja povjerljivih informacija o naprednoj letjelici pete generacije.

“Turska je dobro upućena u korake koje treba poduzeti”, izjavila je Sherman u televizijskoj izjavi.

Međutim, turski zvaničnik je za Middleeasteye izjavio da Sherman nije dala nikakve nove prijedloge.

“Oni i dalje žele da Turska preseli sisteme S-400 iz zemlje ili da ih vrati”, dodao je turski zvaničnik.

Nekoliko turskih zvaničnika izjavilo je u prošlosti da Ankara nije razmatrala razmještanje sistema izvan zemlje, jer je to gotova stvar i nema povratka. Međutim, Turska još uvijek nije u potpunosti aktivirala sistem S-400, čuvajući vrata za pregovore otvorenim, i izbjegavajući dalju eskalaciju s Vašingtonom.

Američki Kongres je prošle godine uslovio ukidanje američkih sankcija sa uklanjanjem S-400 sistema iz Turske. U prošlosti se nagađalo da bi Ankara mogla premjestiti S-400 u Azerbejdžan ili Katar kao rješenje za izlaz iz krize, ali to se nije ostvarilo budući da turska vlada još uvijek traži da tehnički komitet zajednički ispita rizike kojim bi S-400 eventualno mogao ugroziti osjetljive podtke o F-35 avionu.

Turski zvaničnik izjavio je da je sastanak između zamjenice Sherman i zamjenika turskog ministra vanjskih poslova, Sedata Onala, održan u četvrtak, bio srdačan i sveobuhvatan. Zvaničnik je dodao da se radi na pripremi terena za sastanak između predsjednika Bajdena i predsjednika Erdogana u junu, na marginama NATO samita u Briselu.

Bajden je prošlog mjeseca masovna ubistva Armenaca od strane Osmanskih snaga, tokom Prvog svjetskog rata, proglasio genocidom, što je korak koji je dodatno zaoštrio ionako napete odnose između Vašingtona i Ankare.

Erdogan do sada nije najavio bilo kakav konkretan odgovor, ali je upozorio da će junski susret biti prekretnica za američko-turske odnose, te bi mogao pokrenuti kontramjere ukoliko sastanak ne bude u skladu sa očekivanjima turskih zvaničnika.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021