Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

SAD namjeravaju podržati turske akcije u Sirijskom Idlibu

Iako je ponedjeljak, ministar odbrane Mark Esper rekao je da SAD neće pružati Turskoj zračnu podršku u sirijskoj pokrajini Idlib, danas možemo čuti drugačije najave američkih zvaničnika

SAD žele da podrže turske operacije u Idlibu isporukom municije, izjavio je američki specijalni predstavnik za Siriju James Jeffrey.

“Turska je NATO saveznik. Veliki dio opreme turske vojske je američkog porijekla. Pobrinut ćemo se da oprema bude spremna i upotrebljiva”, rekao je Jeffrey, komentare koje navodi Reuters.

Jeffrey i američki veleposlanik pri UN-u Kelly Craft posjetili su u utorak pokrajinu Idlib uslijed eskaliranja borbi protiv sirijskog režima, gdje su se turska vojska i sirijska opozicija posljednjih dana uključili u razmjenu vatre protiv sirijskog režima.

“Kao NATO partneri dijelimo obavještajne podatke i nastojimo osigurati da tamo imaju ono što im je potrebno”, dodao je Jeffrey.

Američki ambasador u Turskoj David Satterfield je rekao da Washington razmatra turski zahtjev za isporukom Patriot baterija u kontekstu kupovine S-400, bez detaljnog obrazloženja.

Sjedinjene Države u utorak su najavile da će poslati 108 miliona dolara humanitarne pomoći ljudima u Siriji.

Turski predsjednik Erdogan u četvrtak bi se trebao sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, nakon što njihove delegacije do sada nisu postigle dogovor o primirju.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021