Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

SAD i EU kažu kako će u Berlinu tražiti trajno primirje u Libiji

Američki State Department potvrdio je svoju podršku naporima usmjerenim na postizanje trajnog primirja u Libiji, pojašnjavajući da će se vršiti pritisak u tom smjeru tokom Berlinske konferencije koja će biti održana u nedelju.

U izjavi ministarstvo je potvrdilo da će ministar vanjskih poslova Mike Pompeo učestvovati na Berlinskoj konferenciji. Dodaje se da će Pompeo razgovarati sa svjetskim liderima o stabilizaciji krhkog primirja između sukobljenih strana u Libiji.

U istom kontekstu, jedan američki zvaničnik rekao je da će Pompeo pozvati na povlačenje svih vanjskih snaga i povratak na politički proces, pod patronatom UN-a.

Glasnogovornica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Virginie Battu-Henriksson potvrdila je namjeru EU-a da igra snažnu ulogu u postizanju trajnog primirja i učvrsti put ka političkom rješenju u Libiji.

Dužnosnik EU dodao je da će Berlinska konferencija biti dobra prilika za napredak političkog procesa, ističući spremnost EU-a da koristi sve potrebne alate i resurse koji bi osigurali potpunu provedbu rezultata konferencije.

Šef Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik Unije za sigurnost i vanjsku politiku Josep Borrell potvrdili su njihovo sudjelovanje na Berlinskoj konferenciji koja će biti održana u nedjelju.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021