Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

SAD bi se trebale boriti protiv Kine prije nego što bude prekasno: Šef obavještajne službe

John Ratcliffe, šef američke obavještajne službe (Fotografija: Andrew Harnik/AP)

Kina smatra da SAD neće učiniti ništa na vojnom planu sve dok Kina ne postane superiornija, kaže šef američke obavještajne službe John Ratcliffe

SAD bi se trebale boriti protiv Kine prije nego što bude prekasno, prema mišljenju direktora nacionalne obavještajne službe.

Mnogo je ljudi koji iz ekonomskih i političkih razloga ne žele da Kina bude najveća prijetnja SAD-u, izjavio je John Ratcliffe u intervjuu za Fox News kasno u ponedjeljak.

“Ali obavještajni podaci ne lažu. Kina nam je najveća prijetnja. Nijedna druga zemlja nema sposobnost i poseban plan da nam u osnovi oduzme američki san,” upozorio je Ratcliffe.

Ratcliffea je nominirao američki predsjednik Donald Trump, koji je polažući zakletvu zamijenio na toj poziciji Dana Coatsa 26. maja.

Šef obavještajne službe rekao je da Kina želi dominirati svijetom ekonomski, tehnološki i vojno, dodajući da je već nagomilala najveću mornaricu na svijetu.

Također tvrdi da se Kina “bavi modifikacijama gena”, koristeći genetsku modifikaciju kako bi promijenila DNK svoja dva miliona vojnika, kako bi ih ojačala.

Iako Kina zna da su SAD i dalje supersila, oni “računaju na to da nećemo učiniti ništa dok oni ne postanu superiorniji”, dodao je.

“Veliki generali uvijek kažu da je bolje boriti se nizbrdo. Trenutno se Sjedinjene Države mogu boriti nizbrdo protiv Kine”, rekao je.

Uprkos tome što je Rusiju prepoznao kao “opasnog protivnika”, Ratcliffe je rekao da joj nedostaje ekonomske snage da se takmiči sa SAD-om.

“Rusija nije među prvih 10. Italija, Brazil i država Teksas imaju veću ekonomiju od Rusije”, rekao je.

Ratcliffe je rekao da Kina razumije da su informacije ključne za njihovu globalnu dominaciju i da su zato “subvencionirali Huawei i ZTE”, dvije velike kineske tehnološke korporacije.

“Oni znaju da mogu ukrasti više informacija ako pokrenu telekomunikacijske mreže preko kojih naše informacije putuju.”

SAD i Kina trenutno su uključene u oštru trgovinsku i tehnološku konkurenciju, kao i nadmetanje za dominaciju na pomorskom teritoriju u Južnokineskom moru.

Kineska politika prema Hong Kongu i Tajvanu još su dva trnovita pitanja koja mogu dovesti dva globalna rivala na ivicu rata.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021