Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Ruski ratni brodovi će osiguravati iranske isporuke nafte u Siriju

Ruski predsjednik Vladimir Putin prati mornaričku paradu na zapadu Rusije u okviru obilježavanja Dana mornarice (FOTO: Rusko ministarstvo odbrane)

Ruska ratna mornarica osiguravat će iranske tankere sa naftom, dok kroz Mediteran budu plovili prema sirijskim lukama

Privatni izvori otkrili su za Sputnik da je uspostavljena operativna soba s ciljem osiguranja sigurnog i stabilnog protoka zaliha nafte, pšenice i nekih drugih materijala u Siriju.

Izvori su ukazali da su tokom posljednjeg perioda održani intenzivni sastanci, na kojima su bili predstavnici Rusije, Irana i Sirije, sa ciljem razbijanja američko-evropske blokade nametnute Siriji.

Izvori su ukazali da će se aktivnosti misije svoditi na osiguravanje višestrane koordinacije kako bi se osigurao transport nafte, posebno nakon najveće nestašice goriva kojoj je Sirija svjedočila u posljednjih nekoliko decenija.

Izvori su otkrili da dogovoreni odbrambeni mehanizam omogućava ruskim ratnim brodovima da prate i osiguravaju iranske tankere koji dolaze u Siriju, čim stignu do Sueskog kanala, i dok ne stignu do sirijskih teritorijalnih voda, kako bi ih zaštitili od piratstva ili od bilo koje druge prijetnje.

“Opskrba naftom nastavit će se tijekom narednog razdoblja grupisanjem određenog broja iranskih brodova i njihovim slanjem u Siriju u jednoj seriji, pod uvjetom da se ruska pomorska flota u Mediteranu pobrine za sigurnost njihovog pristupa sirijskim lukama kontinuirano do kraja ove godine, ” navodi izvor, govoreći o sigurnosnom mehanizmu koordinacije za osiguranje brodova koji će prevoziti sirovu naftu.

Izvori Sputnika istakli su da je novi mehanizam tokom proteklih dana osigurao siguran pristup sirijskim vodama za 4 iranska tankera u pratnji ruskih ratnih brodova, koji su pored prirodnog gasa prevozili i sirovu naftu.

Navodi se da će brojni brodovi stići naknadno u Siriju, s hranom i nekim primarnim proizvodima, koji uključuju i lijekove.

Izvori su dodali da će nedavna tročlana koordinacija, osigurati većinu potreba sirijskog tržišta za osnovnim robama i materijalima, ističući da će se to pitanje na terenu odraziti za nekoliko dana.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Istovremeno, ruski brodovi nastavljaju transport velikih količina pšenice u Siriju, u kontekstu ugovora potpisanih ranije, koji se trenutno provode, a očekuje se da će se ruske isporuke pšenice nastaviti do kraja juna, što znači da Sirija sada osigurava svoje potrebe za brašnom do sredine 2022. godine.

Dolazak pšenice u Siriju ukazuje na kraj duboke krize s hljebom koju su Sirijci proživljavali nekoliko mjeseci.

Prema izvještajima američkog lista Journal, Izrael je sistematski smanjivao krijumčarenje nafte iz Irana u Siriju gađajući najmanje 12 brodova koji su prevozili naftu, iako se sumnja da je broj puno veći.

Iran je na ove napade također odgovorio, gađajući nekoliko brodova u Omanskom zaljevu koji su izraelskom vlasništvu.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021