Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ruski borbeni avion Mig-29

Vijesti

Ruski MiG-29 avioni krenuli sa napadima u Libiji, preko 10 ljudi ubijeno

Pet boraca libijske vojske ubijeno je u ponedjeljak, kako se vjeruje, u ruskim zračnim napadima. Osim boraca libijske vojske, još sedam civila iz jedne porodice stradalo je u zračnom napadu na njihovu kuću, u gradu Jarif, blizu Sirta

Izvor iz libijske vojske rekao je da su borbeni avioni MiG-29, koji je Rusija nedavno dopremila u Libiju, izvršili napad na položaje libijske vojske u zapadnom Sirtu, ciljajući nekoliko vozila, uključujući jedno vozilo hitne pomoći. U napadu je nastradalo pet ljudi, uključujući i medicinske sestre.

U drugom napadu, MiG-a 29 je gađao kuću porodice Al-Nibsha u gradu Jarif, u koji su snage GNA ušle u nedjelju. U zračnom napadu ubijeni su svi članovi porodice.

Strani borbeni avioni, kao Haftarova podrška, aktivni su od ponedjeljka ujutro na nebu iznad Sirta. Među metama ruskog napada našla se i terenska bolnica u gradu Abu Grein.

U međuvremenu, snage libijske vojske dodatno su ojačale svoje položaje na zapadnim linijama fronta Sirta, kako bi započele drugu fazu operacije Doroob Al-Nasser (Put pobjede) za oslobađanje Sirta, a zatim i Jufre, prema izjavama zapovjednika na čelu operacije Ibrahima Baytalmala.

Libijska vojska se od prošle subote probija prema zapadnom Sirtu, oslobađajući gradove Al-Wishka, Buwairat Hassoun i termoelektranu 30 km zapadno od Sirta.

Pročitajte još

Odbrana i naoružanje

Zvanično je potvrđeno da Hrvatska kreće u nabavku 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u konfiguraciji F3-R, od Francuske, koji će koštati više od milijardu...

Vijesti

Ruski borbeni avioni poletjeli su iz ruske zračne baze u Siriji, tvrde američki mediji Rusija je poslala najmanje osam borbenih aviona pučističkom generalu Halifi...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021