Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Ruski mediji: Erdogan će uskoro zatvoriti moreuze za ruske brodove

Dogovor između Rusije i Turske u pogledu Idliba je na mrtvoj tački, turski vazdušni prostor već je zatvoren za ruske borbene avione pišu ruski mediji, Ankarin adut protiv ruskih brodova su Čanakkale i Istanbulski moreuz.

“Erdogan je odustao od podrške planovima Rusije”

Ruske nezavisne novine objavile su tekst pod naslovom “Turska će zatvoriti moreuze za ruske brodove”, objavili su još kako je turski predsjednik Erdogan odbio da podrži ruske planove u pogledu Idliba.

Naveli su još kako je Turska zatvorila svoj zračni prostor za ruske borbene avione koji su letjeli u sirijsku vojnu bazu Hmeymim.

“Ankara nije dozvolila prolazak vojnog transportnog aviona Tu-154 uz dva bombardera Su-24 preko turskog vazdušnog prostora. Također prolaz nije dozvoljen ni avionima ruske nacionalne garde-Rosgvardiya. Ruski avioni morali su letjeti preko Kaspijskog mora, Irana i Iraka mijenjajući svoju rutu”, objavile su ruske nezavisne novine.

Ruski mediji komentarisali su ove poteze kao “Erdoganove poteze protiv Rusije” prije susreta koji bi se trebao održati 5.marta između predsjednika Erdogana, Vladimra Putina, Merkel i Makrona.

Navodi se još da će ruske vojne baze u Siriji ostati pod blokadom ukoliko i Irak pod pritiskom SAD-a  zatvori svoj zračni prostor za ruske vojne avione.

“Erdogan je odlučio da zatvori moreuze”

Ruski Sputnik na azerbejdžanskom jeziku objavio je da je Turska nadomak zatvaranja Čanakkale i Istanbulskog moreuza za ruske brodove.

Američki FOX News je objavio da je predsjednik Erdogan izjavio kako je Turska pod ruskom vojnom prijetnjom. Iz ovog razloga će biti primoran zatvoriti Istanbulski i Čanakkale moreuz za Rusiju.

Uz ovo je još objavljeno kako Rusija preko Crnog mora i moreuza redovno dostavlja vojnu opremu svojim vojnim bazama u Siriji.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021