Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Ruski ambasador: Izrael destabilizira Bliski istok više nego Iran

Anatoly Viktorov (Fotografija: Sergei Fadeichev / TASS)

Izrael destabilizira Bliski istok više od Irana, rekao je ruski ambasador, Anatolij Viktorov, za izraelski Jerusalem Post u utorak.

“Problem u regiji nisu iranske aktivnosti”, rekao je Viktorov u ruskoj ambasadi u Tel Avivu.

“To je nedostatak razumijevanja među zemljama i nepridržavanje rezolucija UN-a u izraelsko-arapskom i izraelsko-palestinskom sukobu,” dodaje Viktorov.

Na pitanje da li relativno ograničeni opseg izraelskog sukoba s Palestincima destabilizira regiju više nego što to čini Iran putem proxy grupa širom Bliskog istoka, poput Hutija u Jemenu i Hezbolaha u Libanu, Viktorov je nerado prihvatio ideju da Iranci finansiraju šiitske terorističke grupe.

„Izrael napada Hezbolah, Hezbolah ne napada Izrael, ”dodao je ruski ambasador, alaudirajući na izraelske napade na iranske i Hezbolahove konvoje oružja u Siriji.

Viktorov je rekao da je vidio tunele od Libana do Izraela, preko kojih su operativci Hezbolaha pokušali napasti Izrael, i ustvrdio da nema “dokaza da je Hezbolah napravio tunele”.

Ambasador je poručio da Izrael “ne smije napadati teritorije suverenih članica UN-a”.

Upitan da li je ovo promjena u dogovoru, kojim Izrael unaprijed obavještava Rusiju prije nego što krene u napade na iranske položaje u blizini sirijsko-izraelske granice, Viktorov je odgovorio da nije, jer je to dio “koordinacije vezane za sigurnost ruske vojske u Siriji“.

“Nema šanse da odobravamo bilo kakve izraelske udare na Siriju, niti smo u prošlosti, niti ćemo u budućnosti,” rekao je ruski ambasador.

S obzirom na nedavne izvještaje Međunarodne agencije za atomsku energiju, da je Iran razvio više centrifuga nego što je dopušteno prema nuklearnom sporazumu (JCPOA) iz 2015. godine, Viktorov je rekao da se ne slaže da je Iran prekršio sporazum.

“Prvi korak napravili su naše američke kolege koje su nažalost odlučili napustiti JCPOA [2018.godine]”, izjavio je Viktorov.

“Oni su napustili sporazum i to je iranskoj strani omogućilo da poduzme neke korake koji nisu u potpunosti u skladu s sporazumom, što je također žalosno.”

Ukoliko se SAD vrate nuklearnom sporazumu sa Iranom, “to će mnoge stvari učiniti jednostavnijim”, rekao je ruski ambasador.

Možda bi neke odredbe mogle biti izmijenjene“, rekao je, pozivajući se na Bidenovu najavu da će ojačati nuklearni sporazum, “ali to je stvar pregovora sa zainteresiranim stranama i iranskim vlastima.”

Što se tiče toga hoće li Rusija prodavati oružje Iranu nakon ukidanja embarga na oružje, ranije ove godine, Viktorov je dodao:

„Iran je suverena država, zašto ne? Nisam upoznat sa konkretnim planovima, to je stvar pregovora. “

Viktorov je rekao da Rusija podržava Abrahamov sporazum, kojim je Izrael uspostavio diplomatske odnose s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom, te rekao da je “svaki pomak ka interakciji sam po sebi pozitivan događaj.”

Ipak, dodao je da bi “Izrael trebao sjesti i razgovarati o tome kako uzeti u obzir legitimne brige svih i ne stvarati saveze i blokove protiv nekoga drugog”, što je shvaćeno kao očigledna referenca na partnerstva sa zaljevskim državama protiv Irana.

„Čvrsto vjerujemo da palestinsko pitanje ne treba ostavljati po strani. Normalizacija ne bi trebala zamijeniti palestinsko-izraelsko rješenje, jer će ovaj problem ostati i dalje će ugrožavati ne samo zemlje i narode u regiji, već i mnoge druge širom svijeta ”, izjavio je, pozivajući na dvodržavno rješenje.

Viktorov je upozorio da izraelsko-palestinski sukob koji nastavlja traje “omogućava teroristima da regrutuju više pristalica u svoje redove”.

Ruska ponuda za Izrael i Palestince da održe izravne pregovore u Moskvi i dalje ostaje, kao i prijedlog za održavanje međunarodne konferencije o tom pitanju, dodao je.

Viktorov je također govorio o naporima svoje zemlje u borbi protiv COVID-19, rekavši da je masovno cijepljenje započelo ove sedmice u Moskovskoj regiji i da će biti distribuirano u sve regije Ruske Federacije.

Premijer Benjamin Netanyahu i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su o tome u telefonskom pozivu 16. novembra. Od tada su izraelske i ruske vlasti u kontaktu koordinirajući isporuku 1,5 miliona doza ruske vakcine za Izrael, rekao je Viktorov.

“Smatramo da je namjera naših izraelskih kolega da diverzificiraju upotrebu vakcina u Izraelu dobar pristup.”

Izvor: Jerusalem Post

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021