Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ruske ledolomce od sada grade turska brodogradilišta

Ledolomac proizveden od strane turskog brodogradilišta Cemre Shipyard (FOTO: Cemre Shipyard)

Ugovor za izgradnju ledolomca za sjevernu pomorsku rutu bit će dodijeljen turskom brodogradilištu Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm Sanayi Ve Ticaret A S. Ovo je jedina kompanija koja se prijavila za učešće na tenderu Ruske federalne agencije za pomorski i riječni transport (Rosmorrechflot), izvještava Kommersant.


Kako novine napominju, Rusija mora naručiti brodove iz inostranstva jer ruske kompanije ne poštuju rokove izgradnje. Osim toga, izgradnja takvog plovila koštat će 15-16 milijardi rubalja ili čak i više, uzimajući u obzir rast cijena čelika.

Brodogradilište, u kojem će se graditi ledolomac, osnovano je 2005. godine; njegova površina zauzima oko 140.000 kvadratnih metara. Brodogradilište radi s plovilima do 120.000 tona, uključujući tankere klase Aframax. Rusija ima samo jedno brodogradilište ove veličine – Brodogradilište Zvezda u regionu Dalekog istoka.

Ruski ledolomac Yamal u Karskom moru (FOTO: Tuomas Romu)

Ovo nije prvi put da se ugovor o izgradnji ruskih brodova dodjeljuje Turskoj. Tursko brodogradilište Kyzey Star je 2018. godine pobijedilo na tenderu za dva trajekta na LNG pogone za liniju Ust-Luga-Baltiysk.

Krajem mjeseca maja, rusko Ministarstvo industrije i trgovine predložilo je da se transport nafte i gasa sjevernim morskim putem dodijeli samo brodovima koji su izgrađeni u Rusiji. Ruski mediji tvrde da turska brodogradilišta sve više pobjeđuju na lokalnim tenderima naspram ruskih kompanija, jer su turski brodograditelji u mogućnosti ponuditi proizvod koji je povoljnije cijene i uz precizne rokove isporuke.

Brodogradilište Sefine gradi ovu vrstu ledolomaca po cijeni od oko 13,3 milijardi rubalja (180,3 miliona dolara), navodi dnevni list Komersant na ruskom jeziku, što je značajno jeftinije u odnosu na ruske kompanije. Posljednjih godina turska brodogradilišta postaju sve veći i neočekivani konkurenti ruskim u borbi za tendere ruske vlade, navodi se u izvještajima ruskih medija.

U junu su ruska državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom i tursko brodogradilište Kuzey također potpisali ugovor o izgradnji plutajućeg pristaništa za nuklearne ledolomce, vrijedno 5 milijardi rubalja. Ruska brodogradilišta nisu se ni pokušala nadmetati na tenderu, jer su bila spremna samo preuzeti projekt po cijeni od 8,5 milijardi rubalja, što je daleko skuplje u odnosu na turske ponuđače.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021