Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ruska vojska u Armeniji raspoređuje snage u blizini azerbejdžanske granice

Konvoj ruske vojske (Fotografija: eng.mil.ru)

Ruska vojska uspostavila je dvije nove vojne lokacije na jugu Armenije, u blizini azerbejdžanske granice, kao “dodatnu sigurnosnu garanciju” nakon prošlogodišnjeg sukoba


Rusija je bliski saveznik Armenije, osiromašene bivše sovjetske republike sa manje od 3 miliona ljudi, u kojoj održava stalnu vojnu bazu na sjeverozapadu zemlje.

Azerbejdžanske i etničke armenske snage prošle godine su vodile šestosedmični rat oko Nagorno-Karabaha i okolnih područja, sve dok sukob nije zaustavljen sporazumom postignutim uz posredovanje Rusije u novembru, priznavanjem teritorijalnih dobitaka Azerbejdžana i uspostavljanjem prisustva ruskih mirovnih snaga u zoni sukoba.

“Dva uporišta 102. ruske vojne baze uspostavljena su u regiji Sjunik,” izjavio je Pašinjan, prenosi novinska agencija Interfax.

Regija se nalazi između Azerbejdžana, azerbejdžanske enklave Nakhčivan i Irana.

“Ovo je dodatna sigurnosna garancija ne samo za regiju Syunik, već i za Armeniju,” izjavio je premijer Pašinjan.

Armenski ministar odbrane izjavio je u februaru da je Jerevan tražio proširenje ruskog vojnog priustva u okviru postojeće baze, sa sjedištem u Gyumriju na sjeverozapadu Armenije, i raspoređivanje dodatnih ruskih trupa blizu granice sa Azerbejdžanom.

“Armenija bi pozdravila širenje ruske vojne baze na svojoj teritoriji i raspoređivanje dodatnih ruskih snaga bliže granici s Azerbejdžanom nakon sukoba sa susjedom prošle godine,” izjavio je u ponedjeljak armenski ministar odbrane.

Posljednjih mjeseci azerbejdžanska vojska provela je nekoliko vojnih vježbi u saradnji sa turskom vojskom.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopćilo je prošlog mjeseca da su vježbe imale za cilj “razvijanje vojnih vještina donošenja odluka, inicijative i upravljanja zapovjednicima operativnih jedinica”.

Izvor: Reuters

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021