Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Ruska mornarica upravo je otkazala nabavku svojih najvećih ratnih brodova

Rusko ministarstvo odbrane obustavilo je razvoj razarača sa nuklearnim pogonom projekta 23560 i fregate projekta 22350M

Ruska mornarica upravo je otkazala dva glavna programa nabavke ratnih brodova.

To ne bi trebalo biti iznenađenje. Kremlj se našao u problemima za financiranje brodogradnje čak i prije nego što je nova pandemija koronavirusa uzrokovala pad cijene nafte, čija je cijena krajem aprila 2020. otišla u minus na američkom tržištu.

Rusko ministarstvo odbrane obustavilo je razvoj razarača na nuklearni pogon projekta 23560 i fregate projekta  22350M, javio je Interfax.

Dva projekta predstavljala su glavne napore mornarice da modernizuje svoju flotu fregata i razarača. Obustava dva projekta dalje ubrzava višedecenijsku evoluciju ruske mornarice u obalske snage.

Kao i uvijek problem je novac. Rusija godišnje troši oko 70 milijardi dolara na svoje oružane snage, što je samo desetina onoga što Sjedinjene Države troše na svoju vojsku. Na tom nivou izdvajanja, Moskva ne može priuštiti da održi ni približnu snagu mornarice kakvu posjeduje SAD.

Ruska mornarica ne može čak ni da održi paritet sa kineskom mornaricom koja je gotovo prestigla Rusiju u svim vidovima. Jedini ozbiljan aspekt mornarice u kojem Rusija još uvijek opstaje na globalnom nivou su ruske podmornice, ali bez površinske flote gotovo da postaju beskorisne na globalnom nivou.

Ruska mornarica sa starim sovjetskim ratnim brodovima ostat će uz ruske obale sa iskljućivo odbrambenom ulogom, uz mogućnosti dejstvovanja krstarećim raketama po udaljenim ciljevima.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021