Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija započela velike vojne vježbe na Kavkazu, usmjerene protiv Azerbejdžana i Turske

Rusija je u ponedjeljak pokrenula veliku vojnu vježbu u kojoj je sudjelovalo gotovo 80 000 vojnika. Kavkaz-2020 završna je faza godišnje borbene obuke, navodi se u saopćenju ministarstva odbrane Rusije

Glavne operacije tokom vježbe odvijat će se na sjeveru Kavkaza, kao i u Crnom i Kaspijskom moru, kao dio južnog vojnog okruga ruske vojske.

Blizu 1.000 vojnika iz Armenije, Bjelorusije, Kine, Mijanmara i Pakistana pozvano je da uvježbavaju zajedničke akcije, dok se iranski vojni brodovi trebaju pridružiti pomorskim vježbama. Predstavnici Azerbejdžana, Kazahstana, Tadžikistana, Indonezije, Irana i Šri Lanke planiraju da učestvuju kao posmatrači.

U vježbi će biti angažovano do 250 tenkova, 450 borbenih vozila pješadije i oklopnih transportera, 200 artiljerijskih sistema i višecjevnih raketnih sistema.

“Posade borbenih aviona Su-27 i Su-30SM Južnog vojnog okruga dežuraju sa zadatkom pružanja protuzračne odbrane na operativnim aerodromima u Republici Krim, Krasnodarskoj, Stavropoljskoj i Rostovskoj regiji, u okviru Kavkaz-2020 strateških komandnih mjesta” izvijestilo je rusko ministarstvo.

Ruska vojska će tokom vojne vježbe Kavkaz-2020, posebnu pažnju obratiti na borbu protiv krstarećih raketa i bespilotnih letjelica

“Vježbe Kavkaz-2020 bit će posebno usredotočene na borbu protiv krstarećih raketa i bespilotnih letjelica, kao i na vatrene i elektronske borbe protiv neprijateljskih formacija,” TASS je citirao poruku.

Odluka je donesena na osnovu iskustva stečenog tokom različitih oružanih sukoba, uključujući i sirijski sukob protiv turske vojske.

Ranije je Indija odlučila odustati od multilateralnih vojnih vježbi u Rusiji. U službenoj izjavi, New Delhi je kao razlog naveo pandemiju COVID-19, međutim, izvještaji lokalnih medija navode da je sudjelovanje Kine i Pakistana u vježbi glavni faktor povlačenja Indije.

Prema izjavama vojnih stručnjaka, Rusija je decenijama najsnažniji i najpouzdaniji saveznik Indije, ali kako tri neprijatelja Indije – Kina, Pakistan i Turska sudjeluju u vojnim vježbama.

Povlačenjem iz planiranih vojnih vježbi, Indija je prenijela Rusiji svoju nezainteresiranost za saradnju s regionalnim neprijateljima, dok im je istovremeno New Delhi otvorio strateški prostor, posebno Pakistanu koji želi da se sprijatelji s Moskvom, o čemu kreatori politike u New Delhiju nisu vodili računa.

Ruske vojne vježbe dolaze nakon vojnih vježbi između Turske i Azerbejdžana, ove godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021