Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija zabrinuta zbog američkih isporuka naoružanja u regiju Eufrata

Rusija kaže da SAD isporučuju oružje Kurdima i Arapima, podstičući sukob u ratom razorenoj regiji

Rusija je zabrinuta zbog stalne opskrbe oružjem i vojnom opremom u regiji Eufrata, priopćila je u ponedjeljak ruska vojska.

Oružje se dostavlja u zamjenu za pomoć u trgovini naftom iz Sirije, rekao je glasnogovornik ruskog Generalštaba Sergej Rudskoy na konferenciji za novinare u Moskvi.

“Stalna opskrba oružja i vojne opreme od strane Sjedinjenih Država također izaziva veliku zabrinutost. U zamjenu za pomoć u krijumčarenju nafte, Sjedinjene Države napumpavaju oružjem i kurdske i arapske skupine koje ih potom koriste međusobno jedni protiv drugih. Sve to samo pogoršava situaciju u ratom razorenoj regiji “, rekao je.

U svojoj više od 30-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, SAD i EU oslovile kao terorističku organizaciju odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući starce, žene i djecu.

YPG, sa sjedištem istočno od Eufrata, sirijski je ogranak terorističke organizacije PKK, a SAD su terorističku grupu naoružale tonama oružja, vojnom opremom i municijom.

Idlib

Vraćajući se u zonu deeskalacije Idliba, Rudskoy je rekao da ruska vojska tamo radi u uskoj suradnji s turskim kolegama radi normalizacije situacije.

“Ruska strana osigurava funkcioniranje turskih promatračkih mjesta unutar zone deeskalacije, patroliranje i provođenje konvoja.

“U suradnji s našim turskim kolegama poduzimamo mjere kako bismo identificirali i ciljali položaje terorista, njihovu opremu, oružje i skladišta municije. Tursku stranu o napadima pravodobno obavještavamo”, kazao je, dodavši da su ruske zračne snage smanjile broj letova i posljedično zračne udare u Siriji.

Sirija je zaključana u građanskom ratu od početka 2011. godine, kada je režim Bashara al-Assada s neočekivanom svirepošću nasrnuo na pro-demokratske prosvjede.

Od tada su stotine hiljada ljudi ubijene, a više od 10 miliona raseljeno, prema UN-ovim dužnosnicima.

Izvor: Yeni şafak

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021