Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija, Uzbekistan i Tadžikistan održat će vojne vježbe u blizini afganistanske granice

Vježba tenkovskog gađanja u pokretu na poligonu Alabino u moskovskoj regiji (FOTO: Rusko ministarstvo odbrane)

Prema riječima zapovjednika Centralnog vojnog okruga Rusije, general-pukovnika Aleksandra Lapina, vježbe će se održati od 5. do 10. augusta


Rusija, Uzbekistan i Tadžikistan održat će zajedničke vojne vježbe u Tadžikistanu, na poligonu Kharb-Maidon, udaljenom 20 kilometara od granice s Afganistanom od 5. do 10. augusta, najavio je u ponedjeljak zapovjednik Centralne vojne oblasti Rusije, general-pukovnik Alexander Lapin.

“Početkom augusta učestvovat ćemo u zajedničkoj vježbi u kojoj će sudjelovati vojni kontingenti oružanih snaga republika Tadžikistan i Uzbekistan na poligonu Kharb-Maidon. Tokom vježbi vježbat ćemo pripreme za borbene operacije grupisanja snaga za razbijanje zabranjenih oružanih bandi koje su upale na teritoriju savezničke države “, rekao je Lapin, prenosi TASS.

Nije otkrio brojnost trupa koje će biti angažirane u vježbama.

Kako je precizirao press ured Centralnog vojnog okruga, ruski vojni kontingent u vježbama uglavnom bi se sastojao od jedinica iz 201. ruske vojne baze, smještene u Tadžikistanu, uključujući tenkovske i artiljerijske trupe, kao i grupe za specijalne operacije iz Centralne vojne oblasti. Također, u vježbama će sudjelovati i ruske trupe za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu i mobilne grupe za elektronsko ratovanje.

201. vojna baza, smještena u Tadžikistanu, najveća je inozemna vojna baza kojom upravlja ruska vojska. Baza je smještena u gradovima Dušanbe i Bokhtar.

U sklopu vojne baze nalaze se mehanizirana gardijska brigada, oklopne, artiljerijske i izviđačke jedinice, jedinice za protuzračnu odbranu, jedinice za zaštitu od radijacijskog, hemijskog i biološkog zračenja i druge jedinice.

Naoružanje vojne baze uključuje tenkove T-72, oklopne transportere BTR-82A, samohodne višecjevne bacače raketa, artiljerijske sisteme Gvozdika i Akatsiya. Prema sporazumu potpisanom u oktobru 2012. godine, ruska vojna baza u Tadžikistanu ostat će do 2042. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021