Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Rusija tvrdi da njene bespilotne letjelice Orion mogu nadmašiti turske Bayraktar TB2

Ruska borbena bespilotna letjelica Orion-E (FOTO: Kronstadt Group)

Bespilotna letjelica Orion, koja je dizajnirana za rusku vojsku, može nadmašiti tursku borbenu bespilotnu letjelicu Bayraktar TB2 po tri ključna parametra, tvrdi direktor ruske kompanije koja proizvodi Orion.


„Ako uporedimo Inokhodets (Orion) sa Bayraktarom, definitivno mogu reći da naš sistem ima veći potencijal i mogućnosti. Konkretno, Inokhodets je mnogo tehnološki napredniji u proizvodnji, definitivno bolji u pogledu aerodinamike i elemenata umjetne inteligencije,” izjavio je izvršni direktor grupe Kronshtadt Sergej Bogatikov uoči ruskog vojnog sajma Army 2021.

Bespilotna letjelica Bayraktar TB2, prema tvrdnjama ruskih zvaničnika, ne ispunjava mnoge ruske vojne zahtjeve.

Bespilotna letjelica Orion je borbena bespilotna letjelica MALE klase, sa mogućnostima dugog boravka u vazduhu, sa najvećom uzletnom masom od 1.150 kilograma. Krstareća brzina bespilotne letjelice je 200 kilometara na sat (124 milje na sat), a najveća visina leta je 7 kilometara.

Navođena i nenavođena municija koju ruska bespilotna letjelica Orion može da koristi u sukobima

Ruska vojska aktivno je koristila bespilotne letjelice Orion za izviđanje i zračne napade na mete u Siriji, u sklopu testiranja nove bespilotne letjelice.

Sajam vojne industrije Army-2021 održat će se između 22. do 28. augusta u Kongresno-izložbenom centru Patriot u blizini Moskve, kao i na aerodromu Kubinka i na poligonu Alabino.

U međuvremenu, izvršni direktor Kronshtadt grupe, Sergej Bogatikov, rekao je da će Orion biti opremljen satelitskim komunikacijskim sistemom (SATCOM), te da će ove zime u novoj konfiguraciji sa SATCOM antentom obaviti prvi probni let.

„Ove zime planiramo testirati bespilotnu letjelicu opremljenu satelitskim komunikacijskim sistemom. Ovim će se značajno povećati domet bespilotnog sistema tipa Orion, ograničenog dometom radio veze “, izjavio je Bogatikov uoči foruma Army-2021.

Borbena bespilotna letjelica Orion može nositi do 200 kilograma tereta. Početkom jula, Kronshtadt grupa najavila je da se sprema pokrenuti masovnu proizvodnju navedenih bespilotnih letjelica za izvoz u svojoj tvornici, u ruskom gradu Dubni 2022. godine.

Turska bespilotna letjelica ANKA-S MALE klase (FOTO: Turkish Aerospace Industries)

Bespilotna letjelica Orion, koji je različita kategorija bespilotne letjelice u odnosu na taktičku bespilotnu letjelicu TB2, prije je uporediva sa turskom bespilotnom letjelicom ANKA-S, te tako na papiru ima određene prednosti u odnosu na TB2 poput veće nosivosti tereta i drugih karakteristika. Međutim, najvažnija prednost Bayraktar TB2 letjelice je mogućnost preživljavanja u štićenom neprijateljskom zračnom prostoru, što se moglo vidjeti u sukobima u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu.

Također, kada je riječ o obuci operatera bespilotnih letjelica, Turska i ovdje značajno prednjači u odnosu na sve ostale države jer je prva država u svijetu koja je taktičke bespilotne letjelice koristila u konvencionalnom vojnom sukobu, prvenstveno u SEAD misijama (Supresija neprijateljske protuzračne odbrane), što je do tada bilo nezamislivo iz brojnih razloga.

Ruski proizvođači će vjerovatno uspjeti naći određena tržišta za izvoz ovih sistema, prvenstveno u državama koje su tradicionalni kupci ruske vojne opreme, iako na ovom polju neće uspjeti postati konkurent Turskoj i drugim državama, poput Izraela ili Kine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021