Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija: Turska radi za mir u svijetu u Siriji, Libiji, Karabahu

Posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj , i susret sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 16.09.2019 (FOTO: Press služba turskog predsjednika)

Turska radi na očuvanju svjetskog mira u kriznim područjima, uključujući Libiju, Siriju i Nagorno-Karabah, rekao je u četvrtak Dmitrij Polyanskiy, prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim narodima, dodajući da obje zemlje sarađuju na tim područjima.


Ističući važnost Ankare za Moskvu, Polyanskiy je novinarima u sjedištu UN -a u New Yorku rekao: “Turska je susjedna zemlja s kojom imamo odnose koji datiraju stoljećima.”

Dogovorom kojem je posredovala Rusija 10. novembra zaustavljen je šestosedmični sukob između azerbejdžanskih i armenskih snaga oko regije Nagorno-Karabaha i okoline, čime je Azerbejdžan osigurao teritorijalne dobiti i oslobodio svoju okupiranu teritoriju. Turska se složila s Rusijom da će njene trupe takođe nadgledati prekid vatre. Ankara i Moskva potpisale su sporazum o osnivanju zajedničkog posmatračkog centra u Nagorno-Karabahu.

Armenija je ponovila svoje zahtjeve za ruskom vojnom podrškom, što nije naišlo na pozitivan odgovor iz Moskve. Armenski premijer Nikol Pašinijan predložio je ovog mjeseca da se ruske granične snage stacioniraju duž granice s Azerbejdžanom, usred rastućih tenzija između Jerevana i Bakua, prenijela je agencija TASS.

S druge strane, Turska je često izražavala da su dvije zemlje dale značajan doprinos uspostavi prekida vatre i u Siriji i u Libiji, dok su potrebni dalji koraci kako bi se podijeljene libijske institucije reintegrirale.

Šesnaesta sjednica sastanaka u Astani za političko rješenje rata u Siriji održana je ovog mjeseca u glavnom gradu Kazahstana, Nur Sultanu. U sklopu napora za rješavanje sirijske krize, 30. decembra 2016. potpisan je sporazum o prekidu vatre, uz garancije Turske i Rusije, te uz učešće 14 grupa koje su izvodile oružane aktivnosti na teritoriji Sirije.

Samitu su prisustvovale zemlje garanti Iran, Rusija i Turska, kao i delegacije sirijskog režima i oružane sirijske opozicije. U tom procesu, sirijski protivnici prepoznati su kao legitimni akteri u rješavanju političke i sigurnosne krize u zemlji, dok su se opozicija i režim prvi put sastali.

Tri države su istovremeno na sastanku zajedno pozvale Izrael da zaustavi vojne napade u Siriji, objavio je ruski TASS. “Osuđujemo nastavak izraelskih vojnih napada u Siriji, koji krše međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo, suverenitet Sirije i susjednih zemalja, ugrožavaju stabilnost i sigurnost u regiji i pozivamo na njihov prekid”, navodi se u dokumentu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, koji je nedavno doputovao u Tursku na niz razgovora, susreo se s ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom, obojica su dali izvanredne izjave ukazujući na važnost razgovora u Astani. Ankara je posebno naglasila važnost efikasnog razvoja procesa iz Astane i Ustavnog odbora, kontinuirane isporuke humanitarne pomoći i efikasne saradnje u borbi protiv terorizma kako bi se na siguran način održala trajna politička stabilnost u zemlji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021