Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija testira spremnost protuzračne odbrane na Krimu usred vježbi NATO-a u Crnom moru

Sistem protuzračne odbrane kombiniranog kratkog i srednjeg dometa Pantsir S1 (Foto: Wikimedia/Vitaly V. Kuzmin)

Ruska provjera odbrambene spremnosti dolazi kao odgovor na vojnu vježbu NATO alijanse i drugih država u Crnom moru


Rusija je testirala spremnost svojih protuzračnih odbrambenih sistema, raspoređenih na poluostrvu Krim koji je Rusija anektirala još 2014. godine, usred zajedničkih vojnih vježbi u Crnom moru zemalja NATO-a i Ukrajine, izvijestila je u utorak novinska agencija Interfax.

Vježba “Morski povjetarac 2021”, koja je započela u ponedjeljak, prati porast tenzija između NATO-a i Moskve, koja je prošle sedmice saopćila da je ispaljivala hice upozorenja i bacala bombe na put britanskog ratnog broda, kako bi ga primorala da napusti vode blizu obale Krima.

Interfax je objavio, pozivajući se na informacije ruske crnomorske flote, da je u vježbama raspoređeno oko 20 borbenih aviona i helikoptera, uključujući bombardere Su-24M, kao i rakete S-400 i Pantsir.

Moskva Krim smatra dijelom Rusije, iako je poluotok međunarodno priznat kao dio Ukrajine, koja ga želi osloboditi od ruske okupacije.

“Crnomorska flota čini brojne stvari kako bi nadzirala djelovanje brodova iz NATO-a i drugih zemalja koje sudjeluju u vježbi “Pomorski povjetarac 2021”, objavio je Interfax, pozivajući se na saopćenje Nacionalnog centra za upravljanje odbranom.

Moskva je zatražila otkazivanje vojnih vježbi prije nego što su započele, dok je rusko ministarstvo odbrane poručilo da će reagirati radi zaštite nacionalne sigurnosti ako to bude potrebno.

Vježba “Pomorski povjetarac 2021” trajat će dvije sedmice i uključivat će oko 5.000 vojnog osoblja iz NATO-a i drugih savezničkih država, te oko 30 brodova i 40 aviona. Američki raketni razarač USS Ross i američki marinci također će sudjelovati u vježbi

Rusija je prošle sedmice upozorila Britaniju i SAD da ne “iskušavaju sudbinu” slanjem ratnih brodova u Crno more, naglašavajući da će braniti svoje granice svim mogućim sredstvima, uključujući vojnu silu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021