Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija raspoređuje snage u Armeniji blizu azerbejdžanske granice

Ruski vojni konvoj za vrijeme vojnih vježbi (FOTO: Rusko ministarstvo odbrane)

Nakon oružanih napada i uznemiravanja sa armenskih vojnih položaja, Rusija je rasporedila vojne jedinice u armenskoj pokrajini Tavush, blizu granice sa Azerbejdžanom


Ruske snage stigle su u regiju nakon što je napetost u regionu porasla jer je Armenija u više navrata prekršila prekid vatre na azerbejdžanskoj granici i napala azerbejdžanske položaje. Rusija je bliski saveznik Armenije, osiromašene bivše sovjetske republike sa manje od 3 miliona ljudi, u kojoj održava stalnu vojnu bazu na sjeverozapadu zemlje.

Nakon što je premijer Armenije, Nikol Pašinjan, zatražio raspoređivanje vojnih jedinica iz Rusije na graničnim linijama, objavljeno je da je Rusija poslala trupe u pokrajinu Tavush, nedaleko od granice sa Azerbejdžanom.

U saopćenju Ministarstva odbrane Armenije navodi se da su ruske trupe poslane u regiju: “Ruski graničari raspoređeni su na lokaciju sela Eskipara u regiji Tavush. Osim toga, izgradnja objekta za logističku podršku u regiji se nastavlja. “

Na kraju saopćenja ministarstva odbrane Armenije, navodi se da je slanje ruskih trupa u regiju zasnovano na vojnoj saradnji između Rusije i Armenije. Predsjedavajući parlamentarne komisije za spoljne odnose, član vladajuće frakcije parlamenta, Ruben Rubinyan nedavno je govorio o armensko-azerbejdžanskim odnosima. On je naveo da Armenija neće potpisati nikakav mirovni sporazum s Azerbejdžanom, što Baku već duže vrijeme traži od Armenije.

Ranije je azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Jeyhun Bayramov predložio Armeniji da započne proces normalizacije odnosa na osnovu nepovredivosti granica i poštivanja teritorijalnog integriteta, oslanjajući se na norme i principe međunarodnog prava. Međutim, Armenija je ovaj prijedlog odbacila.

Krajem prošle godine, dvije bivše sovjetske republike vodile su šestosedmični rat na Kavkazu, potaknut armenskim kršenjem primirja, za kontrolu nad Nagorno-Karabahom – međunarodno priznatom azerbejdžanskom regijom koju su decenijama okupirali armenski separatisti.

Više od 6.000 ljudi ubijeno je u sukobima, koji su okončani nakon što je Moskva posredovala u prekidu vatre između Jerevana i Bakua, kojim je Armenija predala Azerbejdžanu velike dijelove teritorije koje je decenijama ilegalno okupirala, uključujući Kelbedžar.

Azerbejdžan posljednjih mjeseci optužuje Armeniju da nije provela i ispoštovala određene tačke prošlogodišnjeg sporazuma, posebno kada je riječ o dogovorenom koridoru između Nahčivana i Azerbejdžana, koji je trebao biti otvoren za transport robe.

U junu ove godine turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Aliyev potpisali su protokol o uzajamnoj vojnoj pomoći.

“U slučaju prijetnje ili napada na nezavisnost ili teritorijalni integritet bilo koje od strana, od strane treće države, stranke će pružiti potrebnu pomoć jedna drugoj”, navodi se u protokolu iz Šuše.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021