Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija rasporedila svoje regularne vojne trupe u Libiju, potvrdilo libijsko ministarstvo odbrane

Pripadnici ruske vojske (FOTO: Rusko ministarstvo odbrane/Twitter)

Redovne ruske trupe sada su stacionirane u Libiji, izjavio je u petak šef Fondacije za demokratiju i ljudska prava (DHRF), Emadeddin Muntasser, dok su Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica pozivali plaćenike i strane snage da se povuku iz ratom zahvaćene zemlje.


Izvori iz libijskog ministarstva odbrane dali su ove informacije DHRF fondaciji pod uvjetom da ostanu anonimni, navodeći da su regularne ruske trupe uočene u blizini zračne baze Jufra, pružajući povjerljive fotografije i koordinate lokacije tih trupa. Prema saopćenju ministarstva, fotografije su dostavljene vladi Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i Libije.

„Iako je Rusija stacionirala članove Wagner grupe u zemlji najmanje od 2017. godine, raspoređivanje redovnih pripadnika ruskih oružanih snaga jasna je eskalacija s ozbiljnim posljedicama po nacionalnu sigurnost Libije, Sjedinjenih Država i Evropske unije,” izjavio je Muntasser.

Ruski borbeni avioni i druga oprema koriste se kao zračna podrška ruskim plaćenicima Wagnera u Libiji. Satelitski snimak objavio je AFRICOM.

“Pored toga, prisustvo ovih trupa jasno pokazuje da Rusija ne namjerava uskoro napustiti Libiju i eliminira mogućnost održavanja slobodnih i poštenih izbora 24. decembra, kao što je osigurao Forum za libijski politički dijalog”, dodao je.

Muntasser je naglasio da neće biti budućnosti za slobodu, demokratiju ili ljudska prava “u regijama u kojima Putin održava vojne baze, trguje moći veta za utjecaj i sudjeluje u medijskim i izbornim sabotažama”.

Rusija je bila jedna od najvećih pristaša pučističkog generala Halife Haftara, zajedno s Francuskom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), koji su također podržali Haftarovu ofanzivu na glavni grad Tripoli 2019. godine.

Osnovana 2014. godine u Ukrajini, i u vlasništvu je Putinovog bliskog čovjeka Jevgenija Prigožina. Plaćenička grupa Wagner intenzivno je uključena u nekoliko sukoba širom svijeta.

Prisustvo grupe je najizraženije u Siriji i Libiji, gdje je Rusija aktivno sudjelovala u građanskom ratu i navodno je koristila Wagner grupu kao svoje posredničke snage u regiji. Iako Rusija zvanično ne priznaje nikakvu saradnju s Wagner grupom, izvještaji s terena dokazuju suprotno.

U Libiji je Rusija podržala Haftara u njegovoj borbi za preuzimanje vlasti od Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), koju su priznale Ujedinjene nacije, a koja je prethodila novoizabranoj privremenoj vladi pod vodstvom Abdula Hamida Dbeibahe.

Američko zapovjedništvo za Afriku (AFRICOM) 24. jula 2020. optužilo je Rusiju da je “odigrala nekonstruktivnu ulogu u Libiji, isporučujući zalihe i opremu Wagner grupi”.

Prema informacijama američkog zapovjedništva za Afriku (AFRICOM-a), grupa Wagner je rasporedila oko 2.000 plaćenika u Libiji. Trenutno se borci Wagnera nalaze u gradovima Sirte i Jufra.

Rok za povlaćenje stranih plaćenika iz Libije, prema oktobarskom prekidu vatre, prošao je u januaru, ali pozivi za ubrzavanjem procesa se nastavljaju jer nije najavljeno niti primijećeno kretanje ili povlačenje na terenu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021