Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija prebacila borbene avione u Libiju, Haftar prijeti napadima protiv turskih ciljeva

Ruski borbeni avion Mig-29

Ruski borbeni avioni poletjeli su iz ruske zračne baze u Siriji, tvrde američki mediji

Rusija je poslala najmanje osam borbenih aviona pučističkom generalu Halifi Haftaru, rekao je libijski ministar unutarašnjih poslova Fathi Bashagha. Rusija je iz svoje baze Hmeimimu iz Sirije dopremila najmanje šest sovjetskih Mig-29 i dva Sukhoi-24, vođi ilegalnih pučističkih snaga na istoku Libije, rekao je Bashagha za Bloomberg. Moskva se još nije oglasila po ovome pitanju.

Pozivajući se na izjavu šefa Haftarovih zračnih snaga Saqr al-Jaroushija, američki mediji kažu da su Haftarove snage spremne pokrenuti “najveću zračnu kampanju u historiji Libije u narednim satima”.

U međuvremenu, libijska vojska u srijedu je uništila pet sistema protuzračne odbrane Pantsir S1, ruske proizvodnje, koje su Ujedinjeni Arapski Emirati isporučili Haftarovim snagama.

Ranije ove sedmice međunarodno priznata vlada (GNA) je oslobodila strateški važnu zračnu bazu Al-Watiya od Haftarovih milicija. Haftar, vođa ilegalnih oružanih skupina na istoku Libije, vodi rat protiv legalne vlade u Tripoliju više od godinu dana, intenzivirajući napade na civile u Tripoliju.

Kao rezultat toga, nekoliko gradova na zapadu i jugozapadu Libije najavili su svoju podršku libijskoj vladi (GNA) u Tripoliju.

Nakon napretka vladinih snaga u zapadnoj Libiji, Haftarove snaga najavljuju napade na turske ciljeve u Libiji. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy poručio je da će se snage pučiste Haftara, u slučaju napada, smatrati legitimnom metom za tursku vojsku.

Ukoliko dođe do napada na turske interese u Libiji, očekuje se dodatno raspoređivanje turske vojske na libijskom tlu i direktni udari turskih borbenih aviona i mornarice na Haftarove milicije.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021