Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija ponovo prijeti Ukrajini dodatnim gubitkom teritorija zbog naoružavanja američkim oružjem

Fotografija: Twitter

Snabdijevanje Ukrajine smrtonosnim oružjem moglo bi rezultirati time da se Donjeck i Lugansk još više otuđe od Kijeva, izjavio je ruski zvaničnik


“Američka pomoć Ukrajini naštetit će procesu deeskalacije u Donbasu, ukoliko dođe do opskrbe smrtonosnim naoružanjem. To će samo rezultirati time da će se regije Donjecka i Luganska još više otuđiti od Kijeva”, zaprijetio je predsjednik Odbora za međunarodna pitanja ruske Državne dume (donjeg doma parlamenta) Leonid Slucki.

“Američka pomoć Ukrajini naštetit će procesu deeskalacije u Donbasu. Ovdje se postavlja pitanje kakva će to pomoć biti? Ako je pitanje o isporuci smrtonosnog oružja, onda, očito, zveckanje oružjem neće pomoći da se DPR i LPR (samoproglašene republike Donjeck i Lugansk) vrate u zonu punog utjecaja Kijeva, ” dodao je Slucki, komentirajući najave američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Podsjetio je da je sadašnji američki predsjednik Joe Biden, za vrijeme svog mandata potpredsjednika u Obaminoj administraciji uložio znatne napore da Ukrajinu odvoji od Rusije, kako bi spriječio ukrajinsku “sovjetizaciju”.

“Trenutna pomoć i dalje je usmjerena isključivo na provođenje tog koncepta. Sjedinjene Države su više puta svojim djelovanjem pokazale da ih ne zanima mirno rješenje unutar-ukrajinskog sukoba. Za njih je povoljno da održe aktivnu vojnu fazu sukoba u blizini ruskih granica “, naglasio je Slucki.

“Pravi cilj je obuzdati Rusiju, a ne pomoći Ukrajini,” istakao je.

Blinken je izjavio, nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, da Vašington razmatra mogućnost pojačavanja sigurnosne saradnje s Kijevom i pružanja pomoći Ukrajini. Najviši američki diplomata dodao je da je o tom pitanju razgovarano na nedavnim sastancima NATO-a i G7.

Evropski parlament nedavno je zatražio zaustavljanje izgradnje projekta plinovoda Sjeverni tok 2,  nakon trovanja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, za koje se optužuje Moskva.

Parlament je također pozvao na poduzimanje još oštrijih mjera protiv Moskve, ukoliko Rusija započne opsežnu invaziju na Ukrajinu, uključujući zabranu uvoza ruske nafte i plina, iako se EU oslanja na uvoz plina iz Rusije a u manjoj mjeri i nafte.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021