Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija planira uspostaviti pomorsku vojnu bazu u Crvenom moru

Vladimir Putin i Omar al-Bashir (Fotografija: Kremlin.ru)

Rusija planira izgraditi pomorsku bazu u Sudanu, prema bilateralnom nacrtu sporazuma između dvije države

Sporazum bi omogućio Rusiji da uspostavi pomorsku logističku bazu u Sudanu za popravak i opskrbu ratnih brodova, kao i da pruži mogućnost odmora za rusku posadu, navodi se u dokumentu objavljenom 11. novembra na web stranici ruske vlade, nakon što ga je odobrio premijer Mihail Mišustin.

Pomorska baza u Sudanu proširila bi ruski utjecaj na sjeveroistoku Afrike, duž vitalnih ruta za pomorski transport u Crvenom moru i moreuzu Bab el-Mandeb.

Prema nacrtu sporazuma, Rusija može u pomorskoj bazi držati do 300 članova posade uz četiri ratna broda, uključujući brodove sa nuklearno-pogonskim sistemima.

Rusija ima ekonomske i geopolitičke interese u Sudanu, zemlji bogatoj naftom i drugim mineralima.

Sudan je takođe jedan od najvećih uvoznika ruskog oružja u Africi.

U sporazumu se navodi da je Rusija spremna besplatno isporučiti oružje i vojnu opremu Sudanu, kako bi unaprijedila protuzračnu odbranu sudanske pomorske baze u Port Sudanu, gdje bi se izgradila pomorska baza za rusku mornaricu.

Sudanska ekonomska kriza pojačala se nakon svrgavanja dugogodišnjeg lidera Omara al-Bashira 2019. godine, u vojnom puču koji je zemlju ostavio u rukama zajedničke civilno-vojne tranzicijske vlade, koja nastoji okončati međunarodnu izolaciju zemlje.

Bašir je prvi put zatražio od Rusije da izgradi bazu uz Crvenom moru 2017. godine, dijelom uslijed zabrinutosti zbog aktivnosti Sjedinjenih Država u regiji

U julu 2017. godine Bašir je pozvan u Rusiju na poziv predsjednika Vladimira Putina. Putin je poslao ruski avion u Kartum, kako bi osigurao dolazak Bašira u Rusiju. Sastanak se održao 23. novembra 2017. godine.

Bašir je zatražio od Putina da zaštiti njegovu zemlju od Sjedinjenih Država i optužio SAD za cijepanje Južnog Sudana, koji je bogat naftom, 2011. godine. Zauzvrat, Bašir je Putinu obećao da bi njegova geostrateški pozicionirana država mogla funkcionirati kao ruski “ključ za Afriku”.

Bašir je dao sličnu ponudu i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, međutim, još uvijek nije potpuno jasno da li je nova vlada u Sudanu poništila sporazume i dogovore sa Turskom.

Prošlog mjeseca Sjedinjene Države objavile su planove za uklanjanje Sudana sa svoje liste država koje sponzorišu terorizam, u sklopu normalizacije između Kartuma i Washingtona, nakon Baširovog svrgavanja.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati također su glavni igrači u Sudanu, pružajući zemlji prijeko potrebnu finansijsku pomoć.

Rusi pokušavaju proširiti svoj utjecaj u Africi. U tu svrhu potpisuju vojne sporazume sa nekim od najautoritativnijih režima na kontinentu.

Putin se natječe ne samo sa Zapadom, već i sa Kinom i Turskom u širenju ruskog utjecaja na afričkom kontinentu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021