Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Rusija ograničava turističke letove za Tursku dok rastu političke tenzije

Rusija će ograničiti letove za i iz Turske od 15. aprila do 1. juna zbog porasta slučajeva COVID-19 u Turskoj, izjavila je u ponedjeljak potpredsjednica ruske vlade Tatiana Golikova, usred rastućih političkih tenzija između dviju zemlje

Odluka o drastičnom smanjenju broja letova za Tursku, koja se u velikoj mjeri oslanja na prihode od turizma, objavljena je dva dana nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u Istanbulu.

Golikova, gostujući na TV kanalu Rusija-24, nije naglašavala političke motive za odluku da se ograniče letovi za Tursku, koja je popularna destinacije za milione ruskih turista.

Tvrdila je da je broj slučajeva COVID-19 u Turskoj u porastu.

Visoki vladin zvaničnik rekao je ranije u ponedjeljak da su se dnevne brojke turskih infekcija koronavirusom popele iznad 50.000, a Erdogan će vjerovatno narediti pooštravanje ograničenja ove sedmice prije početka turističke sezone.

Upitan za komentar o potezu Rusije, turski ministar zdravlja Fahrettin Koca rekao je na konferenciji za novinare da će ruska delegacija uskoro posjetiti turske turističke destinacije kako bi ispitala mjere kontrole protiv širenja koronavirusa.

U najnovijem nagovještaju pogoršanja odnosa između Rusije i Turske, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Turska i druge “odgovorne” države ne bi trebale ohrabrivati ono što je opisao kao “ratoborne aspiracije” u Ukrajini.

Njegova primjedba uslijedila je nakon konferencije za novinare u subotu na kojoj je Erdogan, zajedno sa Zelenskim, izrazio spremnost da podrži mirno rješenje sukoba u istočnim regionima u Ukrajini, gdje su se tenzije nedavno ponovo rasplamsale.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Golikova je rekla da će se nastaviti neki letovi, uključujući dva sedmična leta za Istanbul.

Međutim, za očekivati je da će sada Rusija nastojati da se dio ovih turista preusmjeri na ljetovanje u Egipat. Sličan potez protiv Rusije povukla je i Turska, za vrijeme prošlogodišnje vojne operacije u Idlibu, kada je u ruskom zračnom napadu stradalo 34 turska vojnika.

Tada je bilo došlo do znajačnog smanjenja u uvozu prirodnog gasa iz Rusije, te se Turska bila okrenula drugim alternativnim dobavljačima poput Azerbejdžana i drugih.

Izvor: Reuters

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021