Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Rusija nema obavezu da brani Armeniju izvan njenih teritorija, kaže Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin (Fotografija: Kremlin.ru)

Rusija nema obavezu braniti Armeniju, jer se njezin sukob s Azerbejdžanom ne vodi na armenskom teritoriju, rekao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin

Govoreći u intervjuu za ruski javni servis, Putin je također ponovio svoj poziv za prekid vatre, dodajući da su događaji bili tragedija i da je Moskva svejedno duboko zabrinuta.

Ruska novinska agencija TASS također je objavila da je azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev razgovarao telefonom s Putinom, kako bi razgovarali o najnovijim događajima u regiji.

Tekući sukobi započeli su 27. septembra, kada su armenske snage gađale civilna azerbejdžanska naselja i vojne položaje u regiji, što je dovelo do višestrukih žrtava.

Iranski predsjednik kaže da bi se rat u Azerbejdžanu mogao proširiti

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je u srijedu na opasnost da se azerbejdžansko-jermenski sukob pretvori u regionalni rat, usred špekulacija da Teheran podržava separatističke Armenske snage u njihovoj borbi protiv Azerbejdžanske vojske.

“Moramo biti oprezni da rat između Armenije i Azerbejdžana ne postane regionalni rat,” rekao je Rouhani u televizijskim izjavama.

“Mir je osnova našeg rada, i nadamo se da ćemo vratiti mir i stabilnost u regiji na miran način”, dodao je Rouhani, tvrdeći da Iran neće dopustiti

“državama da šalju teroriste na naše granice pod raznim izgovorima.”

Rouhani ovdje vjerovatno alaudira na Tursku, koju pojedine države optužuju da transportuje članove sirijske opozicije u regiju Nagorno Karabaha.

Iran se prethodno našao u problemima zbog nezadovoljstva etničkih azerbejdžanskih Turaka u Iranu, zbog navodne iranske podrške separatističkim snagama koje su ilegalno okupirale teritorij Azerbejdžana, budući da je vojna oprema prebačena preko iransko-azerbejdžanske granice.

Etnički Azerbejdžanci, koji čine veliki dio stanovništva u sjeverozapadnim iranskim gradovima poput Ardabila, Tabriza i Urmije, i najmanje jedna trećina iranskog stanovništva od 81,8 miliona, izašli su na ulice nedavno zahtijevajući da iranske vlasti zatvore granicu zemlje s Armenijom.

Video snimci koji kruže društvenim mrežama pokazuju kako iranska policija razbija proteste koristeći suzavac i gumene metke.

Ranije u srijedu, iranske vlasti uhitile su najmanje 11 pro-azerbejdžanskih prosvjednika, navodi iranska novinska agencija za ljudska prava.

U njemu se navodi da su policijske snage koristile suzavac za rastjerivanje aktivista, koji su se okupili u parku u Ardabilu u znak solidarnosti s Azerbejdžanom nakon armenskih napada.

Tri aktivista su također ranjena, dodaje se.

Armenija i Azerbejdžan našli su u krvavim sukobima oko regije Nagorno-Karabah nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a (UNSC) i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a (UNGA), kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha.

Minska grupa OSCE-a – kojom su kopredsjedavali Francuska, Rusija i Sjedinjene Države – osnovana je 1992. godine kako bi pronašla mirno rješenje sukoba, ali bezuspješno.

Ujedinjene nacije i gotovo sve vlade na svijetu, osim Armenije, priznaju Nagorno-Karabah kao azerbejdžanski teritorij.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021