Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija kreće u suzbijanje izraelskih zračnih napada u Siriji, tvrdi londonski list Asharq Al-Awsat

Ruski sistem protuzračne odbrane S-400 raspoređen u Moskovskoj regiji (FOTO: Rusko ministarstvo odbrane)

Rusija navodno kreće u suzbijanje izraelskih zračnih napada u Siriji, kroz jačanje sposobnosti sistema protuzračne odbrane režima Bašara al-Asada, tvrde londonske novine na arapskom jeziku


Izvještaj londonskog lista Asharq Al-Awsat-a citirao je “dobro informirani” ruski izvor, čije ime nije objavljeno, tvrdeći da je Rusiji “ponestalo strpljenja” s Izraelom u Siriji.

Navodi se da je potez Moskve rezultat razgovora Rusije i Sjedinjenih Država, koji su, prema izvoru, stvorili dojam da “Vašington ne podržava kontinuirane izraelske udare”.

U izvještaju, na koji se također pozivaju izraelski mediji, navodi se da ovaj utisak ostavlja prostor Rusiji da slobodnije djeluje u pružanju podrške Asadovim snagama u Siriji, kroz naprednije sisteme protuzračne odbrane i obuke, kako bi ih učinila sposobnijima za odbijanje izraelskih napada.

Izrael je zračnim napadima gađao vojne ciljeve, povezane s Iranom, u područjima koja su pod kontrolom režima, iako to nije u potpunosti priznao. Izraelske udare također je više puta kritikovala Rusija, kao saveznik sirijskog režima.

Samo ove sedmice sirijski mediji izvijestili su o dva izraelska napada, za koja su tvrdili da su osujećeni. Sirijski mediji su nekoliko puta iznosili takve tvrdnje bez stvarnih dokaza.

U januaru je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da bi Izrael trebao pružiti njegovoj zemlji obavještajne podatke o prijetnjama „iranskih milicija“ kako bi ih Rusija mogla „neutralizirati“, kritikujući izraelske zračne napade.

“Ako je Izrael zaista prisiljen odgovoriti na prijetnje izraelskoj sigurnosti koje dolaze sa sirijske teritorije, mnogo smo puta rekli izraelskim kolegama: ako vidite takve prijetnje, molim vas, dajte nam informacije,” izjavio je Lavrov.

Primjedbe Lavrova uslijedile su nakon snažnog izraelskog zračnog udara u istočnoj Siriji, u kojima su gađani položaji i skladišta oružja snaga koje podržava Iran, a usmrćeno je najmanje 57 boraca uz desetine ranjenih, objavila je sirijska opozicijska grupa koja je pratila događaje na terenu.

Ti zračni napadi izvedeni su uz obavještajne podatke koje su pružile SAD, izjavio je visoki američki obavještajni zvaničnik za Associated Press (AP).

Od početka građanskog rata u Siriji, Rusija je podržavala Assadov režim, nastavljajući kontinuirano graditi vojno prisustvo u zemlji posljednjih godina. Trenutno postoji 18 ruskih vojnih baza i postaja u područjima pod kontrolom terorističke grupe PKK / YPG, istočno od Eufrata, odnosno u Haseki, Rakki, Menbiču i Ain al-Arabu (Kobaniju), kao i u Halepu.

Nedavno, sredinom jula, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio, tokom posjete tvornici za proizvodnju helikoptera, u Rostovu na Donu u Rusiji, da je njegova zemlja testirala preko 320 vrsta oružja u svojim operacijama u Siriji. Helikopteri proizvedeni u toj fabrici također su bili dio njihovih operacija u Siriji.

Izvor: Dailysabah

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021