Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Vijesti

Rusija kaže da SAD širi laži o stradanju turskih vojnika u Idlibu

Dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Sjedinjene Države šire laži s ciljem narušavanja rusko-turskih odnosa, javila je državna novinska agencija TASS.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je nedavno da Sjedinjene Države vjeruju kako je Rusija ubila desetine turskih vojnika u vojnim operacijama u ratom razorenoj Siriji, ali nisu dale nikakve posebne informacije.

Više od 30 turskih vojnika ubijeno je u sirijskoj provinciji Idlib u zračnom napadu krajem februara.

Nažalost, u pokušaju da uguraju klin između Rusije i Turske, koje sarađuju u Siriji, američki zvaničnici pribjegavaju čak i običnim lažima“, izjavio je ruski zvaničnik.

Pompeo je također rekao da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati Tursku, kao NATO saveznika.

Ruski zvaničnici su još poručili da SAD igra dvostruku igru, dok podržavaju Tursku u zapadnoj Siriji, istovremeno podržavaju teroriste i separatiste YPG-a na istoku Sirije, koje je Turska označila kao terorističku organizaciju protiv koje se bori.

Ruski zvaničnici međutim zaboravljaju da su i unutar Rusije postojale i nesmetano djelovale organizacije iza kojih stoji PKK/YPG.

Turska i Rusija, koje podržavaju suprostavljene strane u sirijskom sukobu, postigle su primirje u provinciji Idlib nakon intenzivnih borbi između sirijske opozicije koju podržava Tursku i sirijskog režima kojeg je podržala Rusija.

Pročitajte još

Analize i mišljenja

Visoki predstavnik Evropske unije, Jospeh Borrell, izjavio je kako se „stara carstva vraćaju“, alaudirajući na Rusiju, Tursku i Kinu, koje danas djeluju regionalno ali...

Vijesti

Turska i Rusija razgovaraju o zajedničkom razvoju avionskih i protuzračnih sistema, izjavio je u utorak direktor Ruske savezne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev....

Vijesti

Turski predsjednik Erdogan rekao je da sirijski režim koristi epidemiju koronavirusa kao priliku za pojačavanje nasilja u sirijskoj regiji Idlib Turski predsjednik Recep Tayyip...

Vijesti

Čelnici turske i sirijske obavještajne službe u ponedjeljak su održali svoje prve službene razgovore posljednjih godina. Ali Memluk kao šef sirijske tajne službe i...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021