Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija je testirala preko 320 vrsta oružja u Siriji, tvrdi ruski ministar odbrane

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u posjeti Rostovskoj oblasti (Foto: Twitter)

Rusija je u operacijama u Siriji testirala preko 320 vrsta oružja, potvrdio je ministar odbrane te zemlje Sergej Šojgu tokom posjete tvornici helikoptera u Rostovskoj oblasti. Helikopteri proizvedeni u toj fabrici također su sudjelovali u operacijama u Siriji.


Rusija podržava Assadov režim od početka građanskog rata u Siriji i nastavlja graditi vojno prisustvo u zemlji. Trenutno postoji 18 ruskih vojnih baza i postaja u područjima pod kontrolom YPG-a, istočno od Eufrata, odnosno u Hasseki, Rakki, Menbiču, Ain al-Arabu (Kobaniju) i Halepu.

Ruske grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su Moskvu da preuzme odgovornost za kršenje ljudskih prava i ratne zločine u ratom zahvaćenoj zemlji. Njihova otkrića su u suprotnosti sa službenim narativom Moskve i pohvalama ruske vojske od strane predsjednika Vladimira Putina za vojnu intervenciju od 2015. godine, kako bi se iskorijenili “teroristi” i podržao režim Bašara Asada.

Dronovi Orlan-10 koji se često koriste u regiji Idliba (Foto: Rusko ministarstvo odbrane)

Izvještaj na 200 stranica, koji je pripremio Memorial, najistaknutija ruska grupa za zaštitu prava, sadrži intervjue s više od 150 svjedoka događaja u Siriji.

“Ogromna većina naših ispitanika ne vidi Rusiju kao spasitelja, već kao destruktivnu stranu silu čija je vojna i politička intervencija pomogla jačanju ratnog zločinca na čelu njihove zemlje”, navode organizacije za zaštitu prava.

“Neki od ljudi s kojima smo razgovarali otkrili su da su oni ili njihovi najmiliji bili žrtve ruskog bombardovanja.”

U režimskom granatiranja usmrćeno osam civila u sirijskom Idlibu

Osam sirijskih civila ubijeno je, a petoro povrijeđeno u granatiranju od strane režimskih snaga i terorističkih grupa, koje podržava Iran, u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, izjavio je lokalni glasnogovornik.

Firs Khalifa, glasnogovornik Sirijske civilne odbrane (Bijele kacige), potvrdio je za agenciju Anadolu da su režimske snage jutros gađale selo Ablen i grad al-Fuah raketama zemlja-zemlja.

Dodao je da je napad rezultirao ubistvom tri civila u Ablenu i pet u al-Fuahu, dok je pet osoba povrijeđeno i prebačeno u obližnje bolnice.

Idlib spada u zonu deeskalacije koja je upostavljena prema sporazumu između Turske i Rusije u martu 2020. godine. Sirijski režim je, međutim, neprestano krši prekid vatre, pokrećući česte napade unutar zone deeskalacije, uz podršku Rusije.

Sirija se našla u građanskom ratu od početka 2011. godine, kada je Assadov režim sa neočekivanom žestinom pokušavao da suzbije prodemokratske proteste. U protekloj deceniji ubijeno je oko pola miliona ljudi, a više od 12 miliona Sirijaca moralo je napustiti svoje domove.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021