Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Rusija je neutralna oko Karabaha uprkos nadanjima Armenije, kaže Ilham Alijev

Predsjednici Azerbejdžana i Rusije (Fotografija: President.az)

“Armenija se nadala da će dobiti podršku Rusije, ali Rusija je djelovala primjereno i odlučila je da ne zauzime strane, i od tada je neutralna po tom pitanju,” rekao je u ponedjeljak azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev

“Armenija još uvijek pokušava povući Rusiju na svoju stranu, ali neće uspjeti”, rekao je, dodajući da je regija međunarodno priznata kao azerbejdžanska teritorija i da je Armenija okupatorska sila.

Uprkos nepovoljnom položaju i činjenici da praktično svaka zemlja prepoznaje Armeniju kao okupatora, armenske lobističke grupe nastavljaju svoje kampanje blaćenja, kaže Alijev.

„Kampanje blaćenja protiv Azerbejdžana nastavljaju se neometano. Armenski lobiji širom svijeta pokušavaju na sve načine da nas oklevetaju “, rekao je.

„Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je neke optužbe protiv nas u telefonskom pozivu, i ja tražio sam da ih dokaže. Nije pružio nikakve dokaze ”, dodao je Alijev u vezi s optužbama s kojima se Azerbejdžan svakodnevno suočava.

Predsjednik je također dodao da Azerbejdžanci nemaju problema s Armenima kao narodom, ali da je problem njihova vlada.

„Imamo mnogo armenskih građana; nemamo nikakvih problema s armenskim narodom. Armenci su jednostavno taoci svoje vlade ”, rekao je.

„Armenci okupiranog Nagorno-Karabaha su sami naši građani. Službeno ih smatramo državljanima Azerbejdžana. Azerbejdžan će vratiti svoj teritorijalni integritet i mi smo blizu tog cilja ”, rekao je.

Alijev je također pohvalio napore Turske da podrži zemlju.

„Turski visokotehnološki naoružani dronovi pomogli su u smanjenju gubitaka života. Ove naoružane bespilotne letjelice pokazuju potencijal Turske i jačaju nas ”, rekao je.

Aliyev je izjavio da bi Turska sa svojom snažnom pozicijom u međunarodnoj zajednici trebala sudjelovati u procesu pronalaska rješenja oko pitanja Gornjeg Karabaha.

Predsjednik Aliyev je također rekao da su teroristi PKK bili prisutni u okupiranoj regiji Nagorno-Karabakh.

“Imamo obavještajne podatke o prisustvu terorista PKK u dijelovima Karabaha, okupiranim od strane Armenije,” rekao je.

Armenija je pokrenula raketne napade usmjerene na civilna naselja u Azerbejdžanu, nedugo nakon što je nastavila napade na okupiranom području Nagorno-Karabaha.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je da treba poštovati teritorijalni integritet Azerbejdžana u vezi s sukobom oko Nagorno-Karabaha.

Kao odgovor na pitanje agencije Anadolu o tome je li oružje poslano u Armeniju preko Irana, Khatibzadeh je to unaprijed porekao.

“Iran je tranzitna granica za Armeniju i mi smo se obavezali u okviru dobrosusjedskih odnosa da koristimo tu granicu za prelazak samo humanitarne robe za armensku vladu i narod, vojna vozila ne smiju prolaziti ni na koji način,” rekao je Khatibzadeh.

Granični sukobi izbili su prošle sedmice kada su armenske snage gađale azerbejdžanska civilna naselja i vojne položaje, što je dovelo do žrtava. Azerbejdžanski parlament proglasio je vanredno stanje u određenim gradovima i regijama nakon narušavanja granice od strane Armenije i napada u Nagorno-Karabahu.

Odnosi između dvije bivše sovjetske nacije napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a (UNSC) i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a (UNGA), kao i mnoge međunarodne organizacije, tražile su povlačenje okupatorskih snaga.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021