Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Rusija jača vojno prisustvo na sjeveroistoku Sirije – Hiljadu ruskih vojnika nalazi se blizu turske granice

Ruska vojska u Siriji (Fotografija: Baderkhan Ahmad / AP Photo)

Rusija nastavlja intenzivirati svoje vojno prisustvo na sjeveroistoku Sirije, povećavajući broj svojih vojnika na 1.000 u pokrajini Haseke, sirijskoj provinciji koja je pod okupacijom YPG-a, kojeg Turska smatra sirijskim ogrankom terorističke grupe PKK

Prema informacijama do kojih je Anadolu Agency (AA) došla preko lokalnih izvora, tokom proteklih mjesec dana Rusija je pojačala svoje vojno prisustvo u svojoj vojnoj bazi u Haseki, smještenoj istočno od Eufrata.

Tokom decembra, ruska vojska poslala je stotine naoružanih vozila i logističkih kamiona iz svoje vazduhoplovne baze Hmeimim iz Latakije u grad Qamishli u regiji Haseke.

Posljednja isporuka dogodila se prošle sedmice, kada su dva ruska ratna zrakoplova, šest helikoptera i brojne trupe prebačeni u Qamishli iz Latakije. Trupe su se smjestile na aerodromu Qamishli, pod kontrolom sirijskog režima, i ruskoj vojnoj bazi u blizini aerodroma.

Broj ruskih vojnika u regiji povećan je na više od 1.000

Rusija je također rasporedila 1.200 osoblja iz različitih grupa koje se bore zajedno sa režimskim vojnicima, kojima ruska vojska pruža zračnu podršku. Rusija navodno obučava jedinice od 300 vojnika za vještine poput upotrebe teškog naoružanja i preciznog gađanja. Svakom grupom od 300 vojnika zapovijedaju tri pripadnika ruske vojske.

Ruske snage zamijenile su američke trupe, dok su se povlačile iz nekih baza nakon pokretanja turske vojne operacije Izvor mira 9. oktobra 2019. godine protiv terorista YPG-a na sjeveroistoku Sirije.

Od tada je Rusija kontinuirano pojačavala svoje vojno prisustvo istočno od Eufrata, uključujući i područja pod kontrolom YPG-a, povećavajući broj svojih vojnih baza i utvrđenih položaja.

Trenutno postoji 18 ruskih vojnih baza i postaja u područjima pod kontrolom YPG-a istočno od Eufrata, odnosno u Haseki, Rakki, Menbiču, kao i Kobaniju i Halepu.

Stručnjaci tvrde da tako brz rast ruskog prisustva može destabilizirati vojnu ravnotežu sa SAD-om u regiji.

SAD su u prošlosti onemogućile napore Rusije da formira vojne jedinice u Haseki. Rusija je pokušala doći do naftnih polja Rmeilan, istočno od Qamishlija, ali američki vojnici su ih spriječili.

U znak odmazde, Rusija je zaustavila američke vojnike koji su pokušali doći do Qamishlija, prisiljavajući ih da se vrate u Rmeilan.

Dok YPG nastavlja s okupacijom većine Haseke, režim Bashara Assada kontrolira planinu Kevkep u središtu pokrajine. Režimske snage također drže pod kontrolom aerodrom u Qamishliju i vojnu brigadu. Neke državne institucije u provinciji također su pod kontrolom Assadovog režima.

Turske i ruske trupe sprovele su 18. i 24. decembra zajedničku patrolu u Haseki, nadgledajući da li su terorističke grupe prisutne u pet naselja u regiji.

U posljednjih mjesec dana u ovoj regiji došlo je do eskalacije sukoba između turske vojske i terorista YPG-a. Prema izvještajima, u operacijama turske vojske ubijeno je na desetine pripadnika YPG-a, koji su pokušavali da se infiltriraju u oslobođenu zonu operacije Izvor mira.

Turska i Rusija, koje podržavaju suprotstavljene strane u ratu u Siriji, još su se 5. marta ove godine dogovorile da zaustave vojne aktivnosti u sjeverozapadnom regionu Idliba, nakon što je eskalacija nasilja dovela dvije strane do ruba konfrontacije

Kao dio sporazuma, turske i ruske snage provode zajedničke patrole duž autoceste M4 koje povezuju istok i zapad Sirije, uspostavljajući sigurnosni koridor s obje strane.

Od 2016. godine Ankara je pokrenula tri uspješne vojne operacije preko svoje granice na sjeveru Sirije, kako bi spriječila stvaranje terorističkog koridora i omogućila miran povratak izbjeglog lokalnog stanovništva.

U svojoj dugogodišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koju su Turska, SAD i Evropska unija uvrstile na listu terorističkih organizacija, odgovorna je za smrt 40 000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021