Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Rusija, Iran i Turska osudili izraelske upade u Siriju, pozivajući Izrael da zaustavi napade

Predsjednici Turske i Rusije (FOTO: Kermlin.ru)

Tri strane su također naglasile potrebu za potpunom provedbom svih sporazuma o sirijskom Idlibu


Rusija, Iran i Turska potvrđuju svoju privrženost sirijskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika tri zemlje, objavljenoj nakon 16. međunarodnog samita o Siriji u formatu iz Astane.

Tri zemlje su ponovno potvrdile svoju snažnu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, prema načelima povelje UN-a, te istaknuli da ta načela treba univerzalno poštivati​, navodi se u dokumentu.

Sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina sa predsjednikom Hasanom Rouhanijem i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju na temu Sirije ┃ 22. Novembar 2017. godine (Foto: Press služba ruskog predsjednika)

Rusija, Turska i Iran također su naglasili potrebu za potpunom provedbom svih sporazuma o sirijskom Idlibu, navodi se u dokumentu. Situaciju u području deeskalacije Idliba je detaljno razmatrana, te naglašena potreba za održavanjem primirja na terenu, provodeći sve sporazume o Idlibu, navodi se u saopćenju.

Tri države su pozvale Izrael da zaustavi vojne napade u Siriji, objavio je ruski Tass. “Osuđujemo nastavak izraelskih vojnih napada u Siriji koji krše međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo, suverenitet Sirije i susjednih zemalja, ugrožavaju stabilnost i sigurnost u regiji i pozivamo na njihov prekid”, navodi se u dokumentu.

Strane su također izrazile uvjerenje da ne postoji vojno rješenje u sirijskom sukobu i potvrdili svoju posvećenost unapređenju održivog i trajnog političkog procesa, u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se u saopćenju.

Prema medijskim izvorima, Hayat Tahrir al-Sham (HTS) nedavno je zatražio od pojedinih grupa da napuste svoje položaje i raspuste se, ili da se pridruže redovima HTS-a. Navodno je Turska izvršila pritisak nad HTS-om da se obračuna sa radikalnim skupinama, koje su u suprotnosti sa tursko-ruskim dogovorom oko Idliba.

Rusija i Turska izvršile razmjenu zarobljenika

Rusija i Turska razmijenile su pet režimskih vojnika za pet članova pobunjeničkih oružanih skupina, potvrdilo je u petak rusko ministarstvo odbrane.

Razmjena pet režimskih vojnika koje su držale oružane opozicione jedinice za pet članova pobunjeničkih oružanih grupa obavljena je u blizini naselja al-Bab, u provinciji Halepa 2. jula, potvrdilo je rusko ministarstvo i dodalo da je razmjena organizovana u dogovoru između Rusije i Turske. To je bio dio aktivnosti radne grupe za oslobađanje zatvorenika i izbjeglica, razmjena tijela ubijenih i potraga za nestalima u Siriji.

Rusko ministarstvo je navelo da su grupu osnovale države garanti formata iz Astane, odnosno Rusija, Turska i Iran, nakon međunarodnog sastanka o Siriji u kazahstanskom glavnom gradu Astani (danas Nur-Sultan) 22. decembra 2017. godine.

“Predstavnici Sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca, Međunarodnog komiteta Crvenog križa i šef kancelarije u Damasku specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija, Geir Pedersen, bili su prisutni tijekom razmjene kao posmatrači”, dodalo je rusko ministarstvo.

Izvor: TASS

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021