Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija i NATO izvest će zajedničku vojnu vježbu prvi put nakon 10 godina

Rusija će održati zajedničku pomorsku vježbu sa zemljama NATO-a u blizini obale pakistanskog grada Karačija prvi put nakon 10 godina, navodi se u saopćenju pres službe ruske Crnomorske flote u četvrtak

Prema izjavi, vojna vježba pod nazivom “AMAN-2021” održat će se u februaru u blizini obale Pakistana u vodama južnog lučkog grada Karačija.

“Pored brodova pakistanske mornarice i ruske mornarice, američka mornarica, mornarica Velike Britanije, mornarica Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA), pomorske snage japanske odbrambene mornarice, turska mornarica, filipinska mornarica, malezijska mornarica, mornarica Šri Lanke i mornarica Indonezije sudjelovat će u vojnoj vježbi “, dodaje se u sopštenju.

Rusiju će predstavljati fregata, patrolni brod, spasilački tegljač, jedinica mornaričikih snaga, tim za uklanjanje mina i mornarički helikopter.

Posljednja zajednička vojna vježba ruske mornarice i NATO saveznika održana je 2011.godine, u blizini obale Španije, u sklopu vježbe “Odvažni monarh”, u kojoj je učestvovalo oko 2.000 učesnika iz preko 20 država.

Vježbe su osmišljene kako bi se maksimalizirala međunarodna saradnja i interoperabilnost u području pomorske sigurnosti koja je uvijek bila važna za NATO i sve zemlje koje posjeduju podmorničku flotu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021