Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija i Haftar planiraju spriječiti libijske izbore, Egipat u strahu od eskalacije sukoba

Libijski pučistički general Halifa Haftar (Foto: Twitter)

Libijski pučistički general Halifa Haftar planira eskalirati vojnu aktivnost u zemlji prije kraja godine, kako bi onemogućio održavanje izbora zakazanih za 24. decembar, izvijestile su Nove Arapske novine


Novine se pozivaju na izjave izvora iz Kaira, koji su izjavili da egipatska vlada ne podržava Haftarov plan.

“Za sada Kairo odbacuje ovaj plan i jasno je obavijestio Haftara, tokom nedavne posjete Bengaziju egipatskog šefa obavještajne službe Abbasa Kamela, da neće dopustiti provođenje takvih koraka”, izjavio je jedan izvor.

“[To je] zbog rizika koje bi moglo predstavljati po nacionalnu sigurnost Egipta i po njegove zapadne granice, u svjetlu Haftarove nesposobnosti da vojno riješi sukob u njegovu korist.”

Procjene egipatskih sigurnosnih službi ukazuju da će plan “dovesti do nastavka turbulentnih uslova na zapadnim egipatskim granicama, zaustavljanja ekonomskih napora usmjerenih na snažno uključivanje Egipta u obnovu Libije i povratak egipatske radne snage u velikom broju”.

Izvori su istakli da je glavni spor proizašao iz neuspjeha Egipta, Turske i Libijaca da postignu dogovor o opsegu učešća Egipta u procesu libijske obnove, s jedne strane, i kontrole turskih kompanija nad najvećim udjelom u projekatima obnove s druge strane.

Izvori su potvrdili privrženost Ankare održavanju vojnog prisustva u Libiji i njezinu želju da uspostavi tursku vojnu bazu kako bi osigurala svoje interese, što Egipat kategorički odbacuje. Pored velikih ekonomskih prilika za Egipat, koje bi novom Haftarovom eskalacijom mogle izostati, Sisijev režim se plaši nove vojne ofanzive na Sirte i dalje ka istoku Libije.

Iako Egipat kategorički “odbacuje uspostavljanja turskih vojnih baza u Libiji”, po svemu sudeći, zračna baza Al-Watiyah na zapadu Libije je prošla sve potrebne nadogradnje piste i opremanja, te se smatra potpuno operativnom i spremnom da ugosti turske borbene avione, ukoliko za tim bude postojala potreba.

Haftar pokrenuo “rat protiv terorizma”, zatvorivši libijsku granicu sa Alžirom

Do raspoređivanja Haftarovih snaga na jugu zemlje, došlo je nakon samoubilačkog napada 6. juna, u vozilu prepunom eksploziva, na kontrolnu tačku policijskih snaga u gradu Sabha, na jugu Libije. Dvojica policijskih službenika su ubijena, a četiri ranjena. Teroristi ISIL-a preuzeli su odgovornost za napad.

Predsjedničko vijeće Libije (PC), u svojstvu vrhovnog zapovjednika vojnih snaga, u subotu je zabranilo sva vojna kretanja širom zemlje bez njihovog odobrenja.

PC je izdao saopćenje u kojem zabranjuje bilo kakvo prepozicioniranje vojnih jedinica u bilo koju svrhu, bez obzira na prirodu njihovog djelovanja ili transfer osoblja, oružja ili municije, bez prethodnog odobrenja.

Odluka PC-a prati kretanje Haftarovih milicija prema južnom graničnom prijelazu s Alžirom, proglašavajući to područje vojnom zonom u kojoj je kretanje bilo strogo zabranjeno.

Iako Haftar nema legitimitet u zemlji, stručnjaci vjeruju da očajnički pokušava produžiti svoj utjecaj pod okriljem borbe protiv ISIL-a, kako bi obnovio svoj imidž u očima svojih saveznika i zauzeo poziciju u budućnosti Libije. UN su u više navrata pozivale da strani borci i plaćenici moraju napustiti Libiju “bez ikakvog daljnjeg odgađanja”, ali Haftar je, uz podršku Rusije, odbio provesti takve odluke.

Rusija je u prošlosti pokušavala urušiti mirovne inicijative. Moskva je isprva podržala napore UN-a za posredovanje u sukobu u Libiji 2019. godine, pod vodstvom bivšeg specijalnog izaslanika UN-a Ghassana Salame. Ipak, istodobno je blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 2019. godine, u kojoj se Halifa Haftar poziva da zaustavi vojnu ofanzivu na Tripoli protiv vlade GNA, koju podržava UN.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021