Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rusija će pažljivo razmotriti vojnu saradnju s Turskom, ako Ukrajini isporuči nove dronove

Ukrajinske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 - koje je Ukrajina počela aktivno koristiti ove godine (FOTO: Ukrajinsko ministarstvo odbrane)

Novine Turkiye izvijestile su 15. aprila, pozivajući se na neimenovani izvor, da je Ankara spremna prodati svoje oružje i dronove svim zemljama, uključujući Rusiju

Rusija će pažljivo razmatrati perspektivu vojne i tehničke saradnje s Turskom, ako Ankara isporuči dronove Ukrajini, rekao je u srijedu zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov nakon godišnjeg obraćanja predsjednika Vladimira Putina Federalnoj skupštini.

“Pogledat [razmatrati] ćemo posebno u svakom pojedinačnom slučaju”, rekao je potpredsjednik vlade novinarima, odgovarajući na pitanje o tome da li će Rusija obustaviti vojno-tehničku saradnju s Turskom, ako Ankara isporuči dronove Ukrajini.

Ukrajinski Bayraktar Tb2

Novine Turkiye izvijestile su 15. aprila pozivajući se na neimenovani izvor da je Ankara spremna prodati svoje oružje i dronove svim zemljama, uključujući Rusiju. Izvor je napomenuo da bi Ankara mogla prodati naoružanje “nakon pregovora i nakon postizanja međusobno prihvatljivih uslova” jer dronovi “nisu usmjereni protiv Rusije ili bilo koje druge zemlje”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je 12. aprila, komentirajući izvještaje Ankare o prodaji dronova Kijevu, da je Moskva pozvala odgovorne zemlje, uključujući Tursku, “da analiziraju situaciju i beskrajne ratoborne izjave kijevskog režima” i upozorio ih da ne podstiču te militarističke težnje .

2019. godine Ukrajina je kupila i testirala turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2, planirajući ih opremiti pametnom mikro-municijom MAM-L koju proizvodi turska kompanija Roketsan.

Generalni direktor ukrajinske kompanije Ukrspetsexport Vadim Nozdrya izjavio je u oktobru 2020. godine da je Kijev zainteresiran za zajedničku proizvodnju bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 u Ukrajini i da ukrajinska vojska planira kupiti 48 takvih bespilotnih letjelica.

Jurij Misjagin, zamjenik predsjedavajućeg Ukrajinske komisije za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajni rad, izjavio je nedavno da su bespilotne letjelice Bayraktar TB2 izvele izviđački let u regiji Donbasa i otkrile razne ciljeve “neprijateljskih elemenata.”

Naglasio je da su se bespilotne letjelice TB2 najbolje dokazale protiv ruske vojne opreme, posebno tokom turske operacije „Izvor mira“ u Siriji.

Misyagin je izjavio da su TB2 raspoređene u regiji i da su do sada “izvodile samo izviđačke letove”.

Također je rekao da su među ciljevima koje je TB2 otkrio tokom leta navedeni sistemi PZO: Pantsir S-1, S-125, sistem Tor, haubice i tenkovi. Ono što je najinteresantnije je da proruski pobunjenici i ruska vojska nisu uspjeli na vrijeme otkriti letjelicu i spriječiti njen izvidnički let iznad Donbasa.

Izvor: Tass.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021