Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Ruda od čijeg izvoza Turska godišnje zarađuje milijarde dolara

Ruda Bora u današnjem svijetu je strateška sirovina koja se koristi gotovo u svim industrijama. Koliko milijardi dolara zarađuje Turska, koja godišnje izvozi između 1 i 2 miliona tona Bora?

Turska je u pogledu rude Bora napravila korak naprijed, Bor se više neće izvoziti samo kao sirovina, već i kao prerađeni-gotov proizvod.

Između Kine i Turske nedavno je potpisan ugovor o preradi Bora, otvorena je i strateški važna fabrika u Turskoj.

Zašto je Bor važan u odbrambenoj industriji i u koje svrhe se koristi?

Ruda Bora koristi se posebno u nuklearne svrhe, odbrambenoj industriji, kao gorivo za avione i rakete, hemijskoj i tekstilnoj industriji, i mnogim drugim.

Ukoliko na vrijednost Bor gledate samo kao rudu, onda to na svjetskom nivou znači nekoliko milijardi dolara godišnje. Ali ukoliko na Bor gledamo kao neizostavnu sastavnu materiju od koje ovisi proizvodnja mnogih drugih proizvoda, onda Bor predstavlja vrijednost od nekoliko triliona dolara na svjetskom nivou.

Bor naravno nije ruda koja kao nafta direktno zarađuje i pretvara se u novac.

To je ruda čija vrijednost raste kroz preradu, i proizvodnju različitih proizvoda.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća, u Turskoj je donesen zakon u kojem se pravo eksploatacija Bora daje isključivo državi.

Turska je preuzela svjetsko liderstvo u izvozu i prodaji rude Bora, to je i logično jer se ujedno najveće zalihe ove rude nalaze u Turskoj.

Prema procjenama stručnjaka, turske rezerve Bora biće dovoljne u narednih sedam stotina godina.

Cilj Turske je da do 2023. godine izvoz Bora poveća sa 2 miliona tona na 5 miliona tona.

Turska nastoji povećati i proširiti upotrebu Bora, počevši od poljoprivrede do metalne industrije.

Karbid Bora u današnjoj naprednoj tehnologiji predstavlja osnovnu neizostavnu materiju, posebno za zaštitne prsluke, zaštitne oklope borbenih helikoptera i tenkova. Prednost Bora kada su u pitanju zaštitni oklopi je ta što je jako lagan a istovremeno daje nevjerovatnu čvrstoću.

Oklop novog turskog tenka Altay zasnovan je na Bor-karbidu

Danas najbolji tenkovi i oklopna vozila bivaju oklopljena zaštitnim oklopom napravljenog od karbida Bora.

Turska završava sa izvozom rude Bora, vrijeme je za proizvodnju i izume

U posljednjih deset godina Turska je započela proizvodnju helikoptera, uniforme za vojnike, avione, pištolje, puške i zaštitne prsluke zasnovane na karbidu Boru.

Turska ovim potezom uvećava svoje prihode od ove rude i nekoliko stotina puta, dok su procjene da u nuklearnom sektoru to iznosi čak i 2000 puta.

Uključujući SAD i Evropu, Turska ovu rudu prodaje skoro cijelom svijetu.

Potencijali Bora u današnjem svijetu su nevjerovatni. Spojevi bora imaju brojne primjene u različitim industrijskim oblastima. Industrija deterdženata i sredstava za pranje koristi spojeve bora poput natrij-perborata u velikim količinama kao sredstvo za izbjeljivanje, dok industrija stakla koristi bor u obliku boraksovih spojeva za pravljenje čaša i keramike sa dobrom otpornošću na hemikalije i velike promjene temperature.

Elementarni Bor se upotrebljava u industriji poluprovodnika za dotiranje. Polimeri bora i keramika igraju značajnu ulogu za proizvodnju lahkih ali čvrstih materijala i materijala otpornih na vatru.

Bor-karbid ima izuzetno veliku tvrdoću i koristi se kao sredstvo za brušenje, a za lemljenje spojevi bora se koriste kao katalizator.

Pri hidroboriranju reagensi bora služe za sintezu organskih hemikalija. Prirodni bor se sastoji iz dva stabilna izotopa, od kojih je 10Bor pogodan za reakcije neutronskog zahvata.

Radi se o svjetskom tržištu vrijednosti stotina milijardi dolara!

Pored oklopne i hemijske industrije, ciljevi Turske su i hemijska prerada Bora u nuklearne svrhe jer upravo u nuklearnoj industriji Bor dostiže najveću vrijednost.

Predviđanja turskih stručnjaka kažu kako će se u bliskoj budućnonosti rasti potražnja za Borom. Trenutno se u Turskoj testiraju prototipi najnovijih protupožarnih aparata čije je punjenje zasnovano na Boru.

Prvi testovi protupožarnog aparata sa punjenjem napravljenim od Bora u Turskoj

Zbog toga što je otporan na toplotu čak i do 3000 stepeni, Bor se koristi za proizvodnju raketa. Bez Bora ne bi bilo ni svemirskih istraživanja, koristi se i u proizvodnji pesticida i gnjojiva.

Pretpostavke su da će Bor biti pogonsko gorivo u budućnosti hibridnih automobila, na čemu se godinama rade istraživanja u Turskoj.

Kako u svijetu raste važnost i potreba za Borom, Turska uloga kao najvećeg izvoznika, sa najvećim zalihama u svijetu, sve je veća. Uskoro se očekuju novi proizvodi i nove fabrike za preradu Bora širom Turske.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021