Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Rijad: Pogubljenja su se skoro udvostručila pod vladavinom Salmana

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed Bin Salman

Saudijska Arabija izvršila je 800 pogubljenja od kada je kralj Salman preuzeo vlast nad Saudijskom Arabijom, kaže grupa za ljudska prava

Saudijska Arabija izvršila je ukupno 800 pogubljenja od kada je kralj Salman bin Abdulaziz preuzeo vlast 2015 godine, saopćila je londonska grupa za ljudska prava.

Primjećujući da je od 2009. do 2014. u Saudijskoj Arabiji izvršeno ukupno 423 pogubljenja, organizacija Reprieve kaže da se stopa pogubljenja gotovo udvostručila od kada je kralj Salman na vlast došao 23. januara 2015. godine.

Podsećajući na obećanja prijestolonasljednika Muhameda Bin Salmana da će „svesti na minimum“ broj pogubljenja u Kraljevini, Reprieve je u izjavi rekao: „Ova posljednja mračna prekretnica pokazuje da je u stvari obrnuto“.

Saudijska Arabija je tijekom 2019. godine pogubila 185 ljudi, što je najviše u jednoj godini od kada je organizacija započela pratiti pogubljenja u Kraljevini.

Ukupno 37 osoba ubijeno je u masovnom pogubljenju 23. aprila 2019., saopćila je organizacija.

Za najmanje 13 maloljetnih optuženika prijeti opasnost od egzekucije, dodaje se u saopćenju.

U izjavi koju je dao Ali al-Dubisi, direktor Evropske saudijske organizacije za ljudska prava, kaže se kako Saudijski režim provodi političke egzekucije sa osvetničkim motivima.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021