Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Raste napetost između Ankare i Pariza – turska mornarica poslala signal upozorenja francuzima

TCG Gediz (F 495), TCG Oruçreis (F-245) fregata turske mornarice

“NATO ne smije zakopati glavu u pijesak s obzirom na nedavno ponašanje Turske prema svojim saveznicima,” izjavio je u srijedu zvaničnik francuskog ministarstva odbrane, optužujući tursku mornaricu za uznemiravanje francuskog ratnog broda u sklopu NATO misije.

Visoki turski zvaničnik negirao je optužbe, rekavši da se “nije dogodilo ništa takvo”.

Ministri odbrane članica NATO-a održat će virtualni sastanak ove sedmice uslijed rastućih tenzija između Pariza i Ankare. Dva NATO saveznika našla su se na suprotnim stranama unutar sukoba u Libiji, optužujući jedni druge da podržavaju suprotstavljene strane u libijskom ratu.

Turska, koja podržava međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, osigurala je svoje uporište u Libiji spašavajući GNA vladu koja se našla pred potpunim porazom protiv pučističkih snaga (LNA) generala Halife Haftara, kojeg podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Francuska i Rusija.

Francuski zvaničnik rekao je da odluka Turske da pošalje veliku količinu oružja i sirijskih plaćenika u Libiju ne doprinosi miru, već indirektno podstiče i Rusiju da se uključi u libijski sukob.

U dva odvojena slučaja u mjesecu maju i junu, francuska mornarica htjela je izvršiti inspekcijski pregled tanzanijskog broda Cirkin, ali su to spriječile turske fregate.

U junu, turska ratna fregata Gokova, poslala je francuskoj mornarici upozorenje putem „radarskog osvjetljenja“ koje se koristi neposredno prije ispaljivanja protubrodskih raketa, navode medijski izvori.

Francuski zvaničnici kažu da je Cirkin isključio svoj sistem praćenja, maskirao svoj identifikacijski broj i odbio da kaže kuda ide. “Bio je to izuzetno agresivan čin i ne može biti djelo saveznika koji djeluje u sklopu NATO-a”, rekao je zvaničnik francuskog ministarstva odbrane.

Visoki turski dužnosnik odbacio je optužbe, rekavši da su francuske snage pokušale pretražiti turski brod u međunarodnim vodama „kako to nije dozvoljeno“, te da Turska nije poduzela nikakve provokativne ili agresivne akcije da to spriječi. “Međutim, očekujemo da će saveznici pokazati isto razumijevanje i senzibilitet prema turskoj mornarici i njenom prisustvu,” poručio je turski zvaničnik.

Prema izjavi jednog francuskog dužnosnika, turska mornarica je rasporedila čak sedam ratnih brodova i nepoznat broj podmornica blizu libijske obale.

Brojni mediji u svijetu objavili su kako je Francuska isporučila velike količine naoružanja Haftarovim snagama, dok francuski borbeni avioni ilegalno upadaju u zračni prostor Libije dejstvujući tako protiv međunarodno priznate vlade.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021