Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Putinova tajna plaćenička vojska – Wagner

Sigurnosne kompanije koriste se u borbenim žarištima širom svijeta već dugi niz godina. Sigurnosne kompanije još se nazivaju i privatnim plaćeničkim vojskama.


Ukoliko želite vojno intervenisati na stranom tlu, pogotovo ukoliko ta intervencija podrazumijeva “prljave poslove“, nijedna ozbiljna država neće to učiniti sa regularnom vojskom.

Ukoliko plaćenički vojnik bude zarobljen na stranom tlu, kao država uvijek se možete ograditi na način kako ne pripada vašoj regularnoj vojsci.

U Rusiji postoji jedna takva kompanija pod nazivom Wagner, ali detaljne informacije o kompaniji nisu poznate široj javnosti.

Svijet se prvi put upoznao sa ruskom plaćeničkom vojskom za vrijeme ruske vojne intervencije u Ukrajini-Krimu.

Iza Wagnera stoji Yevgeny Prigozhin, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Prigozhin je tajanstveni poslovni čovjek koji je još poznat kao “Putinov kuhar“ jer posjeduje lanac restorana, i ujedno priprema hranu za Kremlj.

Vladimir Putin i Yevgeny Prigozhin

Posjeduje još medijske, naftne i druge kompanije. Prigozhin nije običan poslovni čovjek, njegovo ime nalazi se iza kompanija koje su optužene za mješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Optužen je da je utjecao za izbor Donalda Trumpa u američku Bijelu kuću, kasnije je u 2018. došao pod američke sankcije.

Razlog za sankcije nisu samo američki predsjednički izbori, drugi razlog je uloga u ruskoj vojnoj okupaciji Krima iza kojeg stoji ruski Wagner.

Na čelu Prigozhinove kompanije Wagner stoji Dimitri Utkin, koji je u prošlosti radio u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi i specijalnim snagama.

Na fotografiji: Prigozhin i Halifa Haftar

Ono što je interesantno za Wagner je da kompanija nije registrovana u Rusiji već u Argentini, a posjeduje predstavništva u Hong Kongu i Sankt Petersburgu.

Upravo iz ovog razloga Rusija tvrdi da ne snosi odgovornost zbog aktivnosti ove sigurnosne kompanije.

Wagner koji nema zvanične veze sa Rusijom, čije postojanje je negirano od strane ruskog predsjednika Putina, aktivan je u mnogim državama i regijama.

Kasnije nakon što je svijet upoznat sa ovom kompanijom, Putin koji se susreo sa dokazima postepeno je prihvatio i priznao postojanje kompanije.

Najvažnije operacije Wagnera bile su u Siriji, tj. oko naftnih polja koje obezbjeđuju.

Plaćenici ruskog Wagnera u Siriji (FOTO: Twitter)

Wagner ima i dogovore sa sirijskim režimom, da na svakom naftnom postrojenju koje zauzmu, imaju pravo na četvrtinu prihoda koje naftno postrojenje donosi.

Na ovaj način pored novčanih prihoda iz Rusije, Wagner stiče i dodatne vanjske novčane prihode širom svijeta.

Wagner je 2018.godine isplanirao akciju za zauzimanje naftnih polja u Deir Ezzoru zajedno sa vojnicima Asadove vojske, međutim, dobili su neočekivan američki odgovor

Američka vojska je ovaj napad zaustavila kontranapadima iz zraka i kopnenim akcijama. Prema izvještajima, poginulo je između 100 i 300 ruskih plaćenika.

Američki predsjednik Trump javno i otvoreno se hvalio kako je američka vojska u Deir Ezzoru uzvratila ruskim vojnicima, dok je bombardovanje trajalo deset minuta.

Ruska strana na sve načine nastojala je zataškati slučaj, izjavljujući kako su amerikanci izvršili napade na teroriste ISIL-a, među kojima se nalazilo pet ruskih državljana.

Ali ruski novinar Maksim Borodin razotkrio ruske laži u javnosti, otkrivajući pravu istinu o događaju i aktivnostima Wagnera, kasnije je navodno izvršio sumnjivo samoubistvo skočivši sa petog sprata, tačnije smatra se da je “ušutkan”.

Pored Borodina, nekolicina drugih novinara koji su pokušali istraživati i objavljivati informacije o Wagneru ubijeni su na razne načine ili su optuženi pred sudovima kako razotkrivaju državne tajne.

Zašto je Wagner u Rusiji zabranjena tema?

Pored okupacije Krima, za Wagner se vezuju skoro sve akcije koje bi mogle biti okarakterisane kao ratni zločini, poput rušenja malezijskog MH17 aviona u Ukrajini.

Wagner je od 2015. godine aktivan u Siriji ali i širom Afrike.

Prigozhin je sa sirijskim režimom potpisao i ugovore o raspodjeli nafte koju crpe, sa afričkim državama potpisao je razne sporazume o koncesijama za vađenje dijamanata, zlata i raznih drugih ruda, kao i njihovo obezbjeđivanje.

Pored Sirije i Afrike, Wagner je prisutan i u Venecueli, Madagaskaru i Libiji.

Rusija je negirala prisustvo Wagnera u Libiji, ali nakon izjava od strane Haftarovih komandanata, kako se plaćenici Wagnera bore na strani Haftara, Putin je bio primoran priznati rusko prisustvo u Libiji.

Ali nakon dolaska turske vojske u Libiju, Wagner se zvanično povukao.

Samo skrivanje, zataškavanje i negiranje od strane Rusije, govori puno o namjeni i ciljevima ove plaćeničke skupine.

AutorF.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021