Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Putin: Zapad čeka oštar odgovor ako pređe ruske “crvene linije”

Ruski predsjednik Vladimir Putin (Fotografija: Kremlin.ru)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je snažno upozorio protiv daljnjeg zadiranja u ruske sigurnosne interese, rekavši da će odgovor Moskve biti “brz i oštar”

Putinovo upozorenje tokom njegovog godišnjeg obraćanja o stanju u državi uslijedilo je usred masovnog raspoređivanja ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom, gdje su posljednjih sedmica zabilježena narušavanja prekida vatre u sedmogodišnjem sukobu između ruskih separatista i ukrajinskih snaga.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici pozvali su Kremlj da povuče trupe.

„Nadam se da se niko neće usuditi prijeći crvenu liniju u odnosu na Rusiju, a mi ćemo utvrditi gdje se ona nalazi u svakom konkretnom slučaju”, rekao je Putin.

„Oni koji organiziraju bilo kakve provokacije koje prijete ključnim sigurnosnim interesima Rusije će zažaliti zbog njihovih djela kao nikada prije. “

Moskva je odbacila zabrinutost Ukrajine i Zapada zbog nagomilavanja trupa, rekavši da nikome ne prijeti, te da Rusija može slobodno rasporediti svoje snage na svojoj teritoriji. Ali Kremlj je također upozorio ukrajinske vlasti da ne pokušavaju upotrijebiti silu za preuzimanje kontrole nad istokom Ukrajine koji je pod kontrolom separatista, rekavši da bi Rusija mogla biti prisiljena da intervenira kako bi zaštitila civile u regiji.

„Zaista ne želimo spaljivati ​​mostove”, rekao je Putin. „Ali ako neki našu dobru namjeru pogrešno shvate kao ravnodušnost ili slabost i namjeravaju te mostove sami spaliti ili čak raznijeti, odgovor Rusije bit će asimetričan, brz i težak. ”

Putin je ukazao na poteze Rusije za modernizaciju nuklearnog arsenala i rekao da će vojska i dalje nabavljati sve veći broj najmodernijih hipersoničnih raketa i drugog oružja. Dodao je da se uspješno nastavlja razvoj nuklearnog podvodnog drona Poseidon i nuklearne krstareće rakete Burevestnik.

Ne izdvajajući određenu zemlju, ruski lider je osudio, stranu vladu koja nameće “nezakonite, politički motivirane ekonomske sankcije i grube pokušaje da svoju volju nametne drugima”.

Kazao je kako je Rusija pokazala suzdržanost i često se suzdržavala da odgovori na “otvoreno drske” akcije drugih. Bidenova administracija je prošle sedmice uvela niz novih sankcija Rusiji zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2020. godine i zbog umiješanosti u hakerske napade, iako je Moskva to demantovala.

SAD su naredile protjerivanje 10 ruskih diplomata, uvele sankcije za desetine kompanija i pojedinaca i uvele nova ograničenja na sposobnosti Rusije da posuđuje novac.

Rusija je uzvratila protjerivanjem 10 američkih diplomata, stavljanjem na crnu listu osam sadašnjih i bivših američkih zvaničnika i pooštravanjem uslova za rad američke ambasade.

“Rusija ima svoje interese, koje ćemo braniti u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Putin tokom obraćanja u srijedu.

“Ako netko odbije razumjeti ovu očitu stvar, nerado vodeći dijalog i odabere sebičan i arogantan ton, Rusija će uvijek naći način da odbrani svoj stav. “

Oštro je kritizirao Zapad zbog toga što nije osudio ono što je opisao kao pokušaj puča i neuspjelu zavjeru za atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Bjeloruske i ruske sigurnosne agencije uhapsile su navodne pučiste u Moskvi početkom ovog mjeseca.

“Praksa organiziranja puča i planiranje političkih atentata na najviše zvaničnike prelazi sve granice”, rekao je Putin povlačeći paralele između navodnog pokušaja državnog udara u Bjelorusiji, zavjere protiv venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i narodnih protesta koji su doveli do svrgavanje bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, 2014. godine.

Rusija je odgovorila na svrgavanje Janukoviča aneksijom ukrajinskog poluotoka Krim, pružajući podršku separatističkoj pobuni na istoku Ukrajine. Od tada je u borbam ana istoku Ukrajine stradalo više od 14 000 ljudi.

Putin je veći dio svog godišnjeg obraćanja posvetio domaćim pitanjima, pozdravljajući odgovor nacije na pandemiju koronavirusa. Rekao je da je brzi razvoj tri vakcine protiv koronavirusa pokazao ruski tehnološki i industrijski potencijal.

Ruski lider pozvao je na brži tempo imunizacije, izrazivši nadu da bi zemlja mogla postići kolektivni imunitet do ove jeseni. Predstavio je mnoštvo ekonomskih poticaja koji će pomoći ekonomiji da prebrodi udar pandemije. Dok je Putin govorio, val protesta počeo je da se širi krajnjim istokom Rusije u znak podrške zatvorenom lideru ruske opozicije Alekseju Navaljnom.

Političar, koji je najoštriji Putinov kritičar, započeo je štrajk glađu prije tri sedmice u znak protesta zbog, kako je rekao, neadekvatnog liječenja bolova u leđima i odbijanja zvaničnika da dopuste liječniku da ga posjeti u zatvoru.

Navalnijev tretman i pogoršanje stanja izazvali su međunarodno ogorčenje i ponukali njegove pristalice da u srijedu izađu na demonstracije širom zemlje. Međutim, policija je brzo suzbila demonstracije, uhapsivši desetke demonstranata.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021