Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Putin: Važno je da Rusija i Kina nemaju teritorijalne pretenzije jedni prema drugima

Ruski predsjednik Vladimir Putin održava video razgovor sa kineskim predsjednikom (Foto: Twitter)

Izjava ruskog predsjednika potvrđuje sumnje analitičara o teritorijalnim ambicijama Kine prema istočnim regijama Ruske Federacije


U videorazgovoru s kineskim liderom Xi Jinpingom u ponedjeljak, Putin je rekao da je rusko-kineski ugovor o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i saradnji, potpisan prije 20 godina, u velikoj mjeri odredio trenutno stanje bilateralnih odnosa. Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da je važno da Rusija i Kina nemaju teritorijalne pretenzije jedni prema drugima i da ovo priznanje počiva na čvrstoj pravnoj osnovi.

“Važno je da je utvrdio odsustvo međusobnih teritorijalnih pretenzija i odlučnost dvije zemlje da zajedničku granicu pretvore u pojas vječnog mira i prijateljstva. Učinili smo puno za ovo, uključujući i rad na granici. Na tome smo radili godinama. Mi i naši timovi postigli smo željeni rezultat, pogodan za Kinu i Rusiju “, rekao je Putin.

Ugovor o prijateljstvu, naglasio je, uključivao je staru historijsku tradiciju dobrosusjedstva između naroda dvije zemlje.

Putin je govorio o ovom dokumentu, naglašavajući kako su u njega ugrađeni temeljni sporazumi kao što su međusobna podrška u zaštiti državnog jedinstva i teritorijalnog integriteta, obećanje da nijedna od dvije države neće biti prva koja će koristiti nuklearno oružje i neće koristiti strateške rakete jedni protiv drugih. “Takvi sporazumi su od velike važnosti u modernom svijetu – i poštivanje suverenog prava na odabir društvenog sistema i načina razvoja i neuplitanje u unutrašnje stvari,” izjavio je Putin.

Putin je rekao da mu je veoma drago što je vidio i razgovarao sa kineskim kolegom.

“Teška situacija sa koronavirusom ne dozvoljava nam da se lično sretnemo, ali nastavljamo raditi – naše kolege i ti i ja – i održavamo kontakt”, rekao je Putin.

Ugovor o prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine

Ugovor je zaključen 16. jula 2001. godine, nakon pregovora predsjednika Vladimira Putina i tadašnjeg kineskog lidera Jiang Zemina. U ugovoru su dvije strane potvrdile namjeru da odnose grade na osnovi ravnopravnog strateškog partnerstva, u skladu s općepriznatim normama međunarodnog prava i načelima uzajamnog poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nenapadanja, međusobna neuplitanja u unutrašnja pitanja, jednakost, uzajamna korist i miran suživot.

Rusija i Kina potvrdile su obećanje da neće prve koristiti nuklearno oružje i da neće koristiti strateške nuklearne rakete jedna protiv druge. Ako se bilo koja od dvije zemlje suoči s prijetnjom, Rusija i Kina odmah će kontaktirati jedna drugu radi konsultacija.

Potpisnici su se dogovorili za daljnji razvoj političke, trgovinske, ekonomske, vojno-tehničke i humanitarne saradnje i borbe protiv terorizma, separatizma, ekstremizma i organiziranog kriminala.

Međutim, brojni analitičari smatraju kako Kina ne poštuje ovaj sporazum, te da uprkos dogovoru, i dalje gaji određene teritorijalne pretenzije nad istokom Rusije, te da će ovo isplivati na površinu u narednim godinama sa ekonomskim i vojnim napretkom Pekinga.

Rusija je prošlge godine za izdaju optužila jednog od svojih vodećih arktičkih istraživača, tvrdeći da je Kini dao osjetljive informacije. Ovo je posljednji u nizu slučajeva kada su se ruski naučnici visokog profila našli u sukobu sa sigurnosnim službama zbog sumnji na strane kontakte.

Valery Mitko, predsjednik Arktičke akademije nauka u Sankt Peterburgu, optužen je za izdaju države i stavljen u kućni pritvor u februaru prošle godine. Ovo je samo jedan od niza sličnih primjera, gdje kineske obavještajne agencije nastoje da se domognu određene tehnologije ili informacija, koje spadaju u stroge državne ili vojne tajne na teritoriji Ruske Federacije.

Izvor: Tass

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021