Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Prvi ruski ratni brod uplovio u luku Port Sudan uoči planova za otvaranje pomorske baze

Ruska fregata Admiral Grigorovič (Fotografija: Sputnik)

Ruski ratni brod, fregata “Admiral Grigorovich”, uplovila je u sudansku luku u kojoj Moskva planira uspostaviti pomorsku bazu na obali Crvenog mora

To je bio prvi ruski ratni brod koji je uplovio u sudansku luku, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na izjavu ruske mornarice.

Rusija je u novembru najavila sporazum u kojem je naveden “centar za logističku podršku” koji će biti uspostavljen u Sudanu, gdje se mogu obavljati “popravci, opskrba i odmor članova posade”.

Kapacitet pomorskog objekta bit će ograničen na 300 vojnog i civilnog osoblja i četiri broda, uključujući brodove na nuklearni pogon, prema detaljima objavljenim na web stranici ruske vlade.

Baza će se nalaziti na sjevernoj periferiji Port Sudan luke.

Rusija će također steći pravo da preko sudanskih luka i aerodroma prevozi “oružje, municiju i opremu” potrebnu za funkcionisanje baze.

Dogovor bi trebao važiti 25 godina – sve dok se nijedna strana ne usprotivi njegovoj obnovi.

Moskva se posljednjih godina okrenula ka Africi, obnavljajući svoj geopolitički utjecaj.

Postigla je dogovor sa Sudanom obećavajući vojnu i civilnu nuklearnu saradnju, potpisujući sporazum sa oružanim snagama Sudana u maju 2019. godine na sedam godina.

Port Sudan je znatno manja od ruske pomorske baze u Siriji, ali Rusiji će pružiti strateško uporište u Crvenom moru koje povezuje evropske i azijske vode i važi za najprometniji plovni put u svijetu.

Kina je svoju prvu prekomorsku vojnu bazu u Džibutiju uspostavila 2017. godine. Jedina stalna američka vojna baza na kontinentu je također u Džibutiju.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021