Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Prvi džuma-namaz nakon 86 godina u Aja Sofiji okupio muslimane sa različitih kontinenata

Unutrašnjost Aja Sofije

Ponovni početak vjerskih obreda u džamiji Aja Sofija historijski je događaj koji je privukao pažnju cijele svjetske javnosti, a novinar AA razgovarao je sa nekoliko vjernika koji su u Istanbul došli sa različitih kontinenata

Muslimani iz različitih dijelova svijeta okupili su se danas u Istanbulu kako bi prisustvovali prvom džuma-namazu nakon 86 godina u Aja Sofiji, kojoj je nedavno ukinut status muzeja i vraćen status džamije, javlja Anadolu Agency.

Ponovni početak vjerskih obreda u džamiji Aja Sofija historijski je događaj koji je privukao pažnju cijele svjetske javnosti.

Među hiljadama vjernika koji su sa svih strana stigli u Istanbul je i Gohari Imam koji je kazao da je došao iz Indije i da je veoma uzbuđen zbog vraćanja namaza u Aja Sofiju.

“Ovo nije važan dan samo za Turske, već za sve muslimane svijeta. Ovaj događaj je izuzetno važan za sve muslimanske zajednice širom svijeta. Ja sam došao da budem svjedok historije. O ovome ću za 20-30 godina pričati svojoj rodbini i prijateljima“, kazao je Imam.

Muhammed Nur u Istanbul je došao iz Čada kako bi sa prijateljima klanjao namaz i uputio molitvu u Aja Sofiji.

“Ovo je doista veoma važan i lijep dan. Ovo je važno cijelom islamskom svijetu. Sretan sam što sam tu“, kazao je Nur.

Na prvi džuma-namaz u Aja Sofiji nakon 86 godina došao je i Mehmet Refik iz Pakistana koji je kazao da se moli za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i sve muslimane.

U Istanbul je došla i Sai Serrah, koja živi u SAD-u, a porijeklom je iz Somalije.

“Došla sam iz Amerike sa suprugom i djecom. Danas je prelijep dan i osjećamo veliki ponos i čast. Važno je da smo se okupili ovdje i veoma sam uzbuđena“, kazala je Serrah.

Abdulvehap Ozturk u Istanbul je stigao iz Kazahstana kako bi klanjao džuma-namaz u Aja Sofiji.

“Kada sam krenuo iz Kazahstana nisam ni znao da će biti klanjan džuma-namaz u Aja Sofiji. Došao sam sa majkom i sinom. Sretni smo da smo dobili priliku da prisustvujemo ovom važnom događaju“, kazao je Ozturk.

Vraćanje vjerskih obreda u džamiju Aja Sofija historijskim događajem smatra i Omer Safr, koji je u Istanbul došao iz Pakistana.

“Klanjat ću džuma-namaz u Aja Sofiji. Ovo potiče muslimane na okupljanje i ujedinjavanje. Za mene je ovo nezaboravno“, kazao je Safr.

Predsjednik Erdogan je prisustvovao džuma-namazu u Aja Sofiji, tom prilikom Erdogan je izjavio kako je Aja Sofija danas vraćena svojoj biti.

“Bila je džamija i sada je ponovo džamija. Nadam se da će tako zauvijek služiti vjernicima”, rekao je Erdogan, navodeći da je u Aja Sofiji danas džuma-namaz klanjalo 350.000 ljudi.

Erdogan je, također, kazao kako će pripadnici svih religija moći posjećivati ovo mjesto kao kulturno naslijeđe cijelog čovječanstva.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas je u prvoj hutbi u Aja Sofiji podsjetio kako je poslanik Muhammed, a. s., najavio osvajanje Konstantinopolja i kako je kazao da će to uraditi veoma časna vojska s časnim komandantom

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas poručio je na prvom džuma-namazu u Aja Sofiji da je vraćanje njenog statusa džamije veliki historijski trenutak koji je ispunio prazninu u srcima i donio veliku radost muslimanima u periodu hadža i uoči predstojećeg Kurban-bajrama.

“Osvajanje nije bilo umorstvo, već oživljavanje; nije bilo uništavanje, već obnova. Osvajanje u našoj civilizaciji predstavlja otvaranje vrata grada islamu, miru i pravdi. Selamimo sve naše šehide, gazije i vojnike koji su s takvim uvjerenjem osvojili Anadoliju i nama je u naslijeđe ostavili kao domovinu”, kazao je Erbas i podsjetio je je prvi džuma-namaz u Aja Sofiji klanjan 1. juna 1453. godine nakon što je osmanska vojska sultana Mehmeda Fatiha osvojila Carigrad.

Podsjetivši kako se sultan Fatih rukovodio kura’nskim ajetom u kojem se kaže da Allah voli one koji se na Njega oslanjaju kada odluče krenuti u neki posao, Erbas je odao počast tom mladom sultanu koji tokom i nakon osvajanja Carigrada nije dozvolio skrnavljenje njegovih građevina.

“Neka je selam i najvećem među arhitektima Mimaru Sinanu koji je Aja Sofiju ukrasio minaretima i ojačavši je omogućio da stoljećima ostane uspravna”, kazao je Erbas.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aja Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme obavljanja namaza.

Prvi namaz u Aja Sofiji nakon 86 godina organiziran je uz pojačane mjere sigurnosti.

Izvor: aa.com.tr

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021