Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Prijeteća iranska poruka Turskoj: Ne ulazite u rat u Jemenu na strani Saudijske Arabije

Sastanak turskog predsjednika Erdogana sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Seyyedom Aliem Hameneijem (Foto: leader.ir)

Posljednjih mjeseci iranske novine Kayhan, koje važe za glasilo iranskog režima, objavljivale su tekstove u kojima upozoravaju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se ne miješa u rat u Jemenu u znak podrške Saudijskoj Arabiji, inače bi se Turska mogla suočiti sa raketnim napadima od strane pokreta Huti


“Ako se Turska pridruži ratu u Jemenu, ne postoji sjena sumnje da će katastrofa sa dalekometnim raketama Ansara Allah (pokreta Huti) zadesiti i Tursku” – objavile su novine Kayhan, 17. marta 2021. godine.

Još jedan prijeteći tekst u iranskim novinama objavljen je u aprilu. 2021. godine.

“Jemenski revolucionari danas imaju rakete koje definitivno mogu dosegnuti do Turske i proizvode bespilotne letjelice koje plaše američke snage na Bliskom istoku” – objavile su novine Kayhan, 22. aprila 2021. godine.

List navodi da je 2015. godine, Saudijska Arabija pokrenula svoj jemenski ratni plan, uz odobrenje Obamine administracije, usmjeren na dovršavanje Ansara Allaha [koji je prijetio Saudijskoj Arabiji] u roku od dva ili tri mjeseca. Kako bi se postigao ovaj “cilj”, ukinuta su sva ograničenja koja su obično bila na snazi u ratovima, kako bi Amerika i njeni saveznici što brže stekli kontrolu u strateški pozicioniranom Jemenu.

Nakon što nije uspjela postići svoje ratne ciljeve u Jemenu, list navodi da se Saudijska Arabija suočila sa preciznim raketnim napadima, na njenu najvažniju ekonomsku infrastrukturu, alaudirajući na naftna postrojenja, kao i druge vojne centre.

List dalje navodi da bi saradnja između Turske i Saudijske Arabije u Jemenu “zamutila” odnose na relaciji prijestolonasljednik Muhamed bin Salman i Muhamed bin Zajed (UAE), dok bi istovremeno posijala sjeme nesuglasica između Katara i Turske. Novine također navode da Saudijska Arabija možda traži adut u pregovorima, koji se vode s iranskim zvaničnicima u Iraku, vršeći tako pritisak nad Iranom pod prijetnjom uključivanja Turske u Jemen.

Strategija Teherana u Iraku bila je da, koristeći svoje šiitske milicije, pomogne PKK i iskoristi terorističke grupe protiv Turske, koju smatra prijetnjom za iranske interese

Neposredno nakon što je Turska ove godine pokrenula operaciju Kandža-Orao-2 na sjeveru Iraka, kako bi spasila 13 turskih talaca iz ruku PKK, iranska teroristička skupina Harakat Hezbollah al Nujaba objavila je saopćenje u kojoj prijeti napadom na Tursku baš kao što su učinili Sjedinjenim Državama, ako Turska ne promijeni svoje planove.

“Pozivamo turske okupacijske snage i njihovu vladu da preispitaju svoje kalkukacije [u Iraku] a američke okupacione snage koje ih nadmašuju brojem i opremom predstavljaju izvrstan primjer onoga što se može dogoditi,” navodi se u navedenom prijetećem saopćenju.

Ubrzo nakon toga, druga šiitska milicija pod kontrolom Irana, Asaib al Khayf, objavila je ove godine video snimak lansiranja projektila usmjerenog na tursku vojnu bazu u Bašici, u Iraku. U međuvremenu, šiitske milicije koje podržava Iran poslale su pojačanje u regiju Sindžara, narušavajući tako sporazum između centralne vlade Iraka i Kurdske regionalne vlade Iraka (KRG).

Svi ovi incidenti dio su iranske strategije da zaštite PKK, i iskorištavanje terorističke skupine protiv Turske. Otvorena prijetnja Harakat Hezbollah al Nujabe, i njihova usporedba Turske sa Sjedinjenim Državama, ukazuju da je, Turska za Iran jednaka konkurencija kao i SAD u Iraku. Štoviše, napad manje poznate šiitske milicije na tursku vojnu bazu, i nedavno ubistvo jednog turskog vojnika, iranski je pokušaj da se “upozori” Turska, uz zadržavanje mogućnosti osporavanja iranske umiješanosti.

Stoga, sadašnje prijetnje iz Jemena, i informacije kako se Turska možda sprema da pomogne Saudijskoj Arabiji, mogu signalizirati odgovor turske strane naspram iranske podrške teroristima PKK u Iraku. Ovim Turska, možda, poručuje Iranu kako će na svaku podršku teroristima PKK pružiti pomoć Saudijskoj Arabiji u Jemenu, protiv proiranskog pokreta Huti.

Ustvari, u martu ove godine objavljene su informacije kako su dvije kompanije iz Saudijske Arabije započele koprodukcijsku proizvodnju turske bespilotne letjelice Karayel-SU, što je ozbiljan nagovještaj u kojem se smjeru se situacija može razvijati.

Izvor: MEMRI

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021