Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Predsjednik Erdoğan pozdravio uspjeh turske vojske u operacijama u Iraku, Siriji i Libiji

Događaji u sjevernom Iraku, Siriji i Libiji dokaz su uspješnosti turske vojske, kaže predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik u petak je pozdravio uspješne prekogranične operacije i pripadnike turske vojske koji u inozemstvu služe kao vojni instruktori i savjetnici, rekavši da će to ojačati položaj zemlje unutar NATO-a.

Erdogan je razgovarao telefonom sa najvišim zapovjednicima koji su služili u inozemstvu i uz tursku granicu, dok su ministar odbrane Hulusi Akar i visoki dužnosnici vršili inspekcije unutar turske vojske.

Predsjednik Erdogan rekao je da je njegova obaveza podržati napore vojske u borbi protiv terorizma.

Postignuća turskih oružanih snaga vidljiva su u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji, uključujući Idlib, gdje je provedena anti-teroristička operacija, sa ciljem stabiliziranja regije. Posljednjih dana postignuća turskih vojnih instruktora vidljiva su i u Libiji, gdje je turska vojska vršila obuku i imala savjetodavnu ulogu kod vladinih snaga u borbi protiv pučističkog vođe.

Turske prekogranične operacije na sjeveru Iraka ciljaju terorističku organizaciju PKK, uglavnom putem zračnih napada. Što se tiče sjeverne Sirije, turska vojska je spriječila stvaranje “terorističkog koridora” od strane YPG / PKK i blokirala je napore terorista na infiltraciji u regije koje su prethodno oslobođene.

U svojoj tridesetogodišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koju su Turska, SAD i EU označile kao terorističku organizaciju odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski ogranak PKK.

U Libiji, Turska podržava međunarodno priznatu vladu koja se bori protiv pučističkog generala Halife Haftara. Uz pomoć turskih vojnih savjetnika, libijska vojska nedavno je nanijela teške poraze Haftarovim milicijama.

“Vjerujem da će naše jedinstvo i solidarnost zadiviti svijet i ojačati položaj naše zemlje u NATO-u”, rekao je Erdogan, zahvalivši turskim oružanim snagama u ime turske nacije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021